Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Miljoenen voor technologisch toponderzoek in Wageningen

Wageningse onderzoekers gaan de komende jaren samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen innovatieve technologieŽn ontwikkelen. Daarvoor heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in hun Perspectiefprogramma middelen beschikbaar gesteld. Landelijk kende NWO 32 miljoen euro toe aan zes programmaís.

Het gehonoreerde onderzoeksprogramma onder leiding van prof. Fons Stams van Wageningen University & Research betreft:BacteriŽle omzetting van syngas in chemische bouwstoffen
Het zogeheten syngas komt vrij bij de productie van staal en bij het vergassen van biomassa. Syngas is een mengsel van koolmonoxide, kooldioxide en waterstof. Syngas kan dienen als grondstof voor de chemische industrie. De samenstelling van het syngas is echter vaak te wisselend om het direct via chemische processen te kunnen bewerken. Het onderzoeksprogramma MicroSynC ontwikkelt methoden, processen en bioreactoren om syngas met behulp van micro-organismen om te zetten in nuttige chemische bouwstenen. De onderzoekers gaan op zoek naar geschikte zuurstofloze bacteriŽn die ze vervolgens gebruiken om de gewenste producten in grote hoeveelheden te produceren. Tegelijkertijd onderzoeken de wetenschappers de maatschappelijke acceptatie van producten die op deze manier worden gemaakt.

Het programma Novel Approaches for Microbial Syngas Conversion to Chemical Building Blocks (MicroSynC) staat onder leiding van prof.dr.ir. A.J.M Stams, Wageningen University & Research. Deelnemers zijn AkzoNobel, Bodec, CLIB2021, ECN, Flowid, ISPT, OxyMem, Paques B.V., Torrgas, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, VITO, Wageningen University & Research.

Een tweede Perspectiefprogramma waarin Wageningen University & Research deelneemt is:

EfficiŽnte zelflerende systemen
Een computer die zelf op beveiligingsbeelden gevaarlijke situaties herkent: dat kan met zelflerende geautomatiseerde systemen. Maar voordat zoín systeem zelfstandig kan opereren, moet je het ontwerpen en vervolgens trainen met enorm veel voorbeelden. Daarnaast is veel rekenkracht nodig om zoín systeem tot besluiten te laten komen. En dan is het ook nog niet altijd duidelijk waar het systeem dat besluit dan precies op heeft gebaseerd. Binnen het programma Efficient Deep Learning gaan onderzoekers deep learning veel efficiŽnter en transparanter maken aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Zo willen ze de techniek toepasbaar maken voor onder andere automatische visuele inspecties, weefselanalyse, slim onderhoud van apparatuur en intelligente hoortoestellen die kunnen omgaan met rumoerige omgevingen.

Het programma Efficient Deep Learning staat onder leiding van programmaleider prof.dr. H. Corporaal (Technische Universiteit Eindhoven). Deelnemers: AIIR Innovations, ASTRON, CWI, Cyclomedia, Cygnify, Donders Instituut, FEI, 2getthere, GN Hearing, Holst Centre, ING, Intel, Irdeto, Lely, Mobiquity, NLeSC, NXP, NVIDIA, Ocť, Radboudumc, Schiphol, Scyfer, Sectra, Semiotic Labs, Siemens, Sightcorp, Sorama, SURFsara, TASS International, Tata Steel, Technische Universitšt Dresden, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Thales, TNO, TomTom, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, 3DUniversum, VicarVision, ViNotion, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University & Research.

Perspectiefprogramma
Een onderzoeksprogramma bestaat doorgaans uit vijf ŗ zes projecten die het overkoepelende thema benaderen vanuit diverse onderzoeksrichtingen. Het financieringsmiddel Perspectief van NWO voor de topsectoren beoogt nieuwe onderzoekslijnen op te zetten, oude netwerken te overstijgen en een innige samenwerking te creŽren tussen wetenschappers en bedrijfsleven. Dat vraagt vaak een grootschalige aanpak. Het programma is gericht op innovatie die economische en maatschappelijke impact heeft. Bovendien sluit het Perspectiefprogramma goed aan op vragen vanuit overheid en maatschappij zoals die zijn geformuleerd binnen de topsectoren en de nieuwe sleuteltechnologieŽn van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook beantwoorden de programmaís vragen van de Nationale Wetenschapsagenda van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

bron: WUR

Publicatiedatum: 23-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 "Technologische oplossingen in bollenteelt steeds belangrijker"
15-1-2018 Proefcentrum voor Sierteelt bouwt Afdeling Groen uit
15-1-2018 Factsheets Schoon erf, schone sloot
12-1-2018 Van der Gijp vermaakt bollensector op CNB Bloem- en relatiedagen 2018
11-1-2018 Video: Eneco installeert houtgestookte biomassacentrales bij Bunnik Plant en Leo Ammerlaan
11-1-2018 Cowboystories over spoelmonsters
8-1-2018 Focus op voedingselementen: kalium
8-1-2018 Relatie waterkwaliteit en gewasbeschermingsmiddelen
8-1-2018 Systeemaanpak van wortelknobbelaaltjes in grondgebonden teelten
5-1-2018 "Start tulpenseizoen eigenlijk heel gewoontjes"
4-1-2018 "Onderzoek naar knopval zeer relevant voor orchideeŽnteler Tesselaar"
3-1-2018 Haal de bezem door de middelenkast
2-1-2018 "Nog steeds beschermingsmiddelen op kerststerren, amaryllissen en orchideeŽn"
2-1-2018 Praktisch antwoord op vragen over erfemissie
22-12-2017 10 jaar teelt uit de grond
22-12-2017 Gerbera: maximale isolatie en lichtonderschepping
22-12-2017 Nederlandse tuinbouw alert op tomatenchlorosevirus
22-12-2017 "DryGair geeft teler stuur in handen"
22-12-2017 Een cocktail voor het substraat tegen schimmels en bacteriŽn
21-12-2017 Nieuwe cursussen ĎResidu in Sierteeltí specifiek voor telers of handel

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code