Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Miljoenen voor technologisch toponderzoek in Wageningen

Wageningse onderzoekers gaan de komende jaren samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen innovatieve technologieŽn ontwikkelen. Daarvoor heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in hun Perspectiefprogramma middelen beschikbaar gesteld. Landelijk kende NWO 32 miljoen euro toe aan zes programmaís.

Het gehonoreerde onderzoeksprogramma onder leiding van prof. Fons Stams van Wageningen University & Research betreft:BacteriŽle omzetting van syngas in chemische bouwstoffen
Het zogeheten syngas komt vrij bij de productie van staal en bij het vergassen van biomassa. Syngas is een mengsel van koolmonoxide, kooldioxide en waterstof. Syngas kan dienen als grondstof voor de chemische industrie. De samenstelling van het syngas is echter vaak te wisselend om het direct via chemische processen te kunnen bewerken. Het onderzoeksprogramma MicroSynC ontwikkelt methoden, processen en bioreactoren om syngas met behulp van micro-organismen om te zetten in nuttige chemische bouwstenen. De onderzoekers gaan op zoek naar geschikte zuurstofloze bacteriŽn die ze vervolgens gebruiken om de gewenste producten in grote hoeveelheden te produceren. Tegelijkertijd onderzoeken de wetenschappers de maatschappelijke acceptatie van producten die op deze manier worden gemaakt.

Het programma Novel Approaches for Microbial Syngas Conversion to Chemical Building Blocks (MicroSynC) staat onder leiding van prof.dr.ir. A.J.M Stams, Wageningen University & Research. Deelnemers zijn AkzoNobel, Bodec, CLIB2021, ECN, Flowid, ISPT, OxyMem, Paques B.V., Torrgas, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, VITO, Wageningen University & Research.

Een tweede Perspectiefprogramma waarin Wageningen University & Research deelneemt is:

EfficiŽnte zelflerende systemen
Een computer die zelf op beveiligingsbeelden gevaarlijke situaties herkent: dat kan met zelflerende geautomatiseerde systemen. Maar voordat zoín systeem zelfstandig kan opereren, moet je het ontwerpen en vervolgens trainen met enorm veel voorbeelden. Daarnaast is veel rekenkracht nodig om zoín systeem tot besluiten te laten komen. En dan is het ook nog niet altijd duidelijk waar het systeem dat besluit dan precies op heeft gebaseerd. Binnen het programma Efficient Deep Learning gaan onderzoekers deep learning veel efficiŽnter en transparanter maken aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Zo willen ze de techniek toepasbaar maken voor onder andere automatische visuele inspecties, weefselanalyse, slim onderhoud van apparatuur en intelligente hoortoestellen die kunnen omgaan met rumoerige omgevingen.

Het programma Efficient Deep Learning staat onder leiding van programmaleider prof.dr. H. Corporaal (Technische Universiteit Eindhoven). Deelnemers: AIIR Innovations, ASTRON, CWI, Cyclomedia, Cygnify, Donders Instituut, FEI, 2getthere, GN Hearing, Holst Centre, ING, Intel, Irdeto, Lely, Mobiquity, NLeSC, NXP, NVIDIA, Ocť, Radboudumc, Schiphol, Scyfer, Sectra, Semiotic Labs, Siemens, Sightcorp, Sorama, SURFsara, TASS International, Tata Steel, Technische Universitšt Dresden, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Thales, TNO, TomTom, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, 3DUniversum, VicarVision, ViNotion, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University & Research.

Perspectiefprogramma
Een onderzoeksprogramma bestaat doorgaans uit vijf ŗ zes projecten die het overkoepelende thema benaderen vanuit diverse onderzoeksrichtingen. Het financieringsmiddel Perspectief van NWO voor de topsectoren beoogt nieuwe onderzoekslijnen op te zetten, oude netwerken te overstijgen en een innige samenwerking te creŽren tussen wetenschappers en bedrijfsleven. Dat vraagt vaak een grootschalige aanpak. Het programma is gericht op innovatie die economische en maatschappelijke impact heeft. Bovendien sluit het Perspectiefprogramma goed aan op vragen vanuit overheid en maatschappij zoals die zijn geformuleerd binnen de topsectoren en de nieuwe sleuteltechnologieŽn van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook beantwoorden de programmaís vragen van de Nationale Wetenschapsagenda van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

bron: WUR

Publicatiedatum: 23-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-3-2018 Goede wortelvorming door uitgescheiden plantgroeihormonen dankzij toediening bacteriŽn
20-3-2018 Video: Pleksgewijs spuiten bij SK Roses en Porta Nova met Micothon
20-3-2018 Start groeimetingen bij praktijkimplementatie CRF en recirculatie
19-3-2018 Oproep (klein) glas: ga aan de slag met de nul-lozing
16-3-2018 DŁmmen Orange en Ekompany testten de werking van Ekote
16-3-2018 Applaud toegelaten in bedekte teelt bloemisterijgewassen
16-3-2018 Plantgroei sturen met akoestisch versterkt licht
15-3-2018 "Air So Pure loopt als een kogel"
15-3-2018 Bewortelingshormonen verbeteren de uniformiteit van vegetatieve stekken
14-3-2018 Waterstofperoxide: effectief, veilig en milieuvriendelijk
14-3-2018 Ketenkwaliteit cyclamen moet beter
14-3-2018 Kas ontsmetten Ö ďEen gewaarschuwd mens telt voor drieĒ
14-3-2018 Functie en effect van magnesium in de teelt
13-3-2018 Plantenextracten als toekomstige schimmelbestrijders
13-3-2018 EthiopiŽ overweegt clustering tuinbouwbedrijven
12-3-2018 Binnenkort teelt u op rijstvlies
9-3-2018 Hoe worden planten door lagere temperaturen beÔnvloed?
9-3-2018 Cichorei veredelen voor medicijnen
9-3-2018 Groene middelen en de veranderende medicijnkast
9-3-2018 Nieuwe EU maatregel voor tabakswittevlieg

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code