Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers maken eerste echte blauwe chrysant

Echt blauwe bloemen komen in de natuur bijna niet voor. Slecht in een paar soorten, zoals enkele variƫteiten uit de Windefamilie of in delphiniums, bestaat de kleur blauw. En toch is het wetenschappers gelukt een blauwe chrysant te produceren en wel door aan het genoom van een rozerood variant twee genen toe te voegen. Bovendien wordt vermoed dat dit trucje ook op andere bloemen kan worden toegepast.

"Dit is een ontdekking van formaat", weet Toru Nakaya, plantbioloog aan de Tohoku University in Japan en bij het betreffende onderzoek betrokken. "Er zijn immers verschillende commercieel belangrijke bloemen waarin blauw niet voorkomt."

Maar is blauw echt zo zeldzaam? Zien we niet allemaal links en recht wel eens blauwe bloempjes, in de winkel of misschien in de berm? Nee dus, zo maakt de 'color scale' - en soort maatstaf voor wat wat is - van Royal Horticultural Society uit. Het blauw dat we denken te hebben gezien is praktisch altijd violet of paars. En anders is er 'iets' met verf gedaan, hetzij via de wortels, hetzij door iets op de bladeren te spuiten.

Toch zijn veredelaars en kwekers natuurlijk altijd op zoek naar dat ene unieke product en blauw is dan ook sinds jaar en dag een fascinatie. Toch is het nooit gelukt op een manier waarop dat nu wel het geval lijkt te zijn.

Weten hoe de vork in de steel zit, lees dan dit artikel op Science
Publicatiedatum: