Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestrijding PlamV met UV in de lelieteelt

Meer dan 40 Nederlandse kwekers van bloembollen gebruiken CleanLight apparatuur tegen een aantal mogelijke ziektes op het gewas, zoals bijvoorbeeld PlamV in de teelt van lelies. In sommige gevallen betreft dit het afdoden van virus in spoelwater of kookwater. In veel gevallen betreft dit het afdoden van virus op de boloppervlakte.

Door middel van een blootstelling van minder dan 3 seconden wordt het virus op de boloppervlakte gedeactiveerd. Toch heeft het aardig wat voeten in de aarde gehad voordat deze technologie doorbrak in de sector.



Leverancier Arne Aiking van leverancier CleanLight verklaart dat als volgt: “Na afloop van de behandeling is het virus niet meer actief, maar nog wel aanwezig. Dus, bepaalde onderzoekers hebben jarenlang verklaard dat het virus nog gevonden werd op de behandelde bollen. En strikt genomen was dat juist. Gelukkig bevestigen onafhankelijke labs zoals HLB uit Beilen dat 3 weken na behandeling er wel degelijk een groot verschil is: De behandeling heeft het virus niet verwijderd. Maar wel onschadelijk gemaakt”.

Renate Ellens van HLB: “Van de monsters die wij langs zien komen, kunnen we de trend zien: Op onbehandelde bollen vinden we 3 weken later nog steeds PlamV, terwijl we op behandelde bollen na 3 weken doorgaans geen virus meer vinden. Score 40.”

David Symanzig van CleanLight benadrukt: “Het is dus belangrijk dat je een toets laat doen op de dag van monstername om aan te tonen dat het PlamV aanwezig was, maar ook drie weken later om aan te tonen dat onbehandelde bollen nog steeds infectieus zijn en behandelde bollen schoon zijn..”

Meer informatie:
CleanLight
T: 0317-497620
E: info@cleanlight.nl
www.cleanlightbollen.nl

Publicatiedatum: