Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nog ruimte voor nieuwe deelnemers

Lichtmetingen begeleiden introductie AntiReflect

Mardenkro introduceert dit seizoen voor het eerst op praktijkschaal de nieuwe coating AntiReflect, die volgens het bedrijf zorgt voor minimaal 3% meer licht in de kas. "De eerste gebruikers worden begeleid met lichtmetingen", laat het bedrijf weten, "en er is nog beperkt ruimte, dus wees er snel bij."

Een deel van het zonlicht reflecteert op het kasdek en gaat dus verloren voor het gewas. Dit wordt erger als de zon onder een lage hoek invalt. "AntiReflect voorkomt deze weerkaatsing; hierdoor verbetert de lichttransmissie door het kasdek. AR-glas wordt door de nieuwe coating bereikbaar voor alle bedrijven."



Na jaren van ontwikkeling, labproeven en praktijktesten vindt nu de introductie plaats en kunnen de eerste telers profiteren van de lichtwinst in hun kas. Mardenkro vergelijkt bij deze bedrijven continue lichtmetingen onder gecoate en ongecoate afdelingen. Dit levert een schat aan gegevens op. De analyse daarvan komt beschikbaar voor de telers en wordt besproken.

Maximaal 50 hecatere glas
Verder meet het Lichtlab van Wageningen University & Research of de coating correct op het kasdek is aangebracht. Vanwege deze intensieve begeleiding kan in het eerste jaar maar 50 hectare glas meedoen. Er is nog plaats voor een paar bedrijven die hun lichtinval willen verbeteren en inzicht willen krijgen in het licht in hun kas.

Productiewinst

AntiReflect is gebaseerd op nanotechnologie en kan een echte doorbraak op het gebied van lichttransmissie genoemd worden. Als er meer licht in de kas valt, kan de productie hoger uitvallen. Wageningen UR heeft voor verschillende groente- en siergewassen de potentiële productiewinst berekend. Bij tomaat (standaardteelt) en paprika ligt de meerproductie in dezelfde orde als de verbeterde lichtinval, namelijk circa 3%. Bij komkommer (2 teelten/jaar) is de meerproductie maar liefst 5%. Dat komt omdat de plant de extra assimilaten vooral naar de vruchten stuurt. Bij roos en gerbera berekenen de onderzoekers meerproducties die boven de 2,5% liggen. Chrysant komt in deze modelberekeningen boven de 3% uit.

Eerste praktijktest succesvol

De eerste praktijktesten bij telers dit voorjaar bevestigen de meerproductie. De verwachting is dat deze trend zich de rest van het jaar voort zal zetten zodat de hogere productie inderdaad in de buurt van de berekende mogelijkheden uitkomt. Bij het opbrengen van AntiReflect is zorgvuldigheid vereist omdat de dikte van de laag de werking beïnvloedt. Daarna is er een heel jaar geen omkijken meer naar; de coating werkt zelfs vuilafstotend. AntiReflect kan gewoon gecombineerd worden met andere coatings.

Bedrijven die hiermee aan de slag willen, kunnen contact opnemen met:
Mardenkro
Paul van Gils
tel: +31 6 4605 7223
Jelle Hoogland
tel +31 6 3038 1246
www.redusystems.nl

 
Publicatiedatum: