Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
column Jeannette Vriend, LTO

CtgB steggelt, kwekers zijn de dupe

Juist in de zomerperiode doet de glastuinder en de zomerbloementeler zijn uiterste beste om een zeer breed assortiment aan gewassen te telen. Tegelijkertijd zijn de ziekte- en plaagdruk extra hoog in de zomerperiode.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden(Ctgb) vergadert elke maand. In de vergadering van juni is het enige wapenfeit voor de glastuinbouwsector de herregistratie van Luna Privilege en een nieuw etiket Luna Privilege.

Topdrukte in de kas
Trips explodeert onder de stuifmeelrijke condities van de afgelopen weken. Witte vlieg en Bemisia zijn dol op die lange zomeravonden. Rups vreet zich supersnel een weg door blad, bloem en bloemknop. Maar dat is nog niet alles. Echte meeldauw gedijt het beste bij goede groeicondities en hoge temperaturen. Afgewisseld met hoosbuien ontstaan dan weer de beste conditie voor phytophthora. Roestinfecties vliegen door het perceel. Het is alle hens aan dek in de kas.

Telen is topsport
Marktpartijen stellen enorm hoge eisen aan het geteelde product. Er mag geen smetje opzitten, er mag geen biologie in gevonden worden. Telen is topsport geworden en de evenwichtsbalk waarop gebalanceerd wordt lijkt steeds smaller. Er zijn steeds minder correctiemiddelen beschikbaar en steeds minder correctiemomenten toegestaan.

Welke tools komen beschikbaar?
Er wordt momenteel door de industrie fors geïnvesteerd in nieuwe gewasbeschermingsmiddelen die aan de strenge eisen van de Europese standaard ten aanzien van veiligheid voor mens, dier en milieu kunnen voldoen. Zij worden nog steeds ter registratie aangeboden aan de Europese toelatingsautoriteiten. De nadruk hierbij ligt steeds meer op laag-risico-middelen en selectievere chemie. Er zouden binnenkort dus groenere alternatieven beschikbaar moeten komen.

Vergroening stagneert
De procedures om geregistreerd te worden als groen gewasbeschermingsmiddel blijven helaas gigantisch traag en complex. De eisen om het brede pallet aan bloemisterij en glasgroententeelten af te dekken zijn hoog. Mondjesmaat staan sommige dossiers nu aan de laatste fase van hun beoordeling. Maar zelfs dat lijkt nu te stagneren, zo lijkt tenminste uit het feit dat afgelopen maand geen nieuw dossier ten behoeve van de glastuinbouw is afgerond op de collegevergadering van Ctgb.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: