Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Duidelijker productspecificatie plantversterkers nodig voor weerbaar telen"

Tijdens de vierde bijeenkomst Integrated Pest Management (IPM) Weerbaar Telen bij de Firma Slijkerman Kalanchoe in Heerhugowaard werd een oproep gedaan voor meer duidelijkheid van productspecificaties.

René van Gastel (Groeibalans) gaf met een presentatie over Plantafweer en Plantversterkers aan om minder afhankelijk te worden van chemie. Planteigen afweer betekent onder andere dat er een eigen afweersysteem is tegen schimmels, bacteriën, schimmels en insecten in de plant. Namen van deze afweersystemen zijn SAR (bijvoorbeeld afweer eiwitten en salicyzuur tegen schimmels) en SIR (plant maakt jasmonzuur, ethyleen en vluchtige stoffen aan). Bij dit laatste wordt de plant bijvoorbeeld bitter voor insecten.

Het onderwerp Plantversterkers bracht na een heldere presentatie een grote levendige discussie op gang waarbij telers aangaven dat ze soms door de bomen het bos niet meer zien. Een kritisch geluid ging op over de keuze van producten en dan vooral over de toepassing ervan.

Producten die ter sprake kwamen waren onder andere compostthee, eiwitproducten, aminozuren, en schimmel- en bacteriepreparaten.

Inbreng teler cruciaal
Wilma Windhorst (Agropoli) gaf aan welke teeltfactoren een grote rol spelen in het weerbaar telen. Naast onder andere bodem, substraat, klimaat en bemesting is de inbreng van de teler zelf cruciaal. De werking van de voedingselementen werd uitgebreid besproken, met name de steeds belangrijk wordende spoorelementen.

Weerbaar telen betekent vaak ook anders bemesten. De verhoudingen van de elementen moeten immers in orde zijn voordat er verdere stappen genomen kunnen worden.

Ook kwamen de mogelijkheden van bodemanalyse en plant- / sapmetingen aan de orde.

Vanwege de positieve reacties en op de bijeenkomsten IPM Weerbaar telen, organiseert LTO Glaskracht dit najaar een aantal leergroepen om de kennis verder uit te diepen. Dit kan per gewas of vollegrond / substraat en pot / containerteelt.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: