Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

British Flowers Week viert groeiende Britse sierteelt

Vorige week bracht de Engelsen, behalve de zomer, ook de British Flowers Week. Hier vieren bloemisten, groothandelaren, bloementelers en consumenten samen het allerbeste van de Britse bloementeelt. Onder leiding van een van 's lands grootste exporteurs Flower Market, werden er tijdens de 5e editie van het evenement 15 speciaal in opdracht gemaakte boeketarrangementen gepresenteerd door vijf Britse top bloemisten.

De Britse bloemen- en plantensector is momenteel meer dan 2,2 miljard pond waard (ongeveer 2,5 miljard euro), waarbij Britse bloemen ongeveer zes keer meer opbrengen dan de grootste groente, boerenkool. Er is in feite sprake van een echte opleving van de Britse bloemen; 12% van de momenteel gekochte bloemen is lokaal, tegen 10% in 2013.


foto: britishflowersweek.com

British Flowers Week
De British Flowers Week is het podium waarop Britse bloemen en de mensen die ze kweken, verkopen en er prachtige bloemstukken in het zonnetje worden gezet. Daarom is New Covent Garden Market de aangewezen organisator, een markplaats van waaruit 75% van de bloemisten in Londen wordt beleverd. Bijzonder aan het evenement is dat ook in bloemenwinkels, de stadscentra, in belangrijke gebouwen en bij tuinexposities aandacht aan het evenement wordt gegeven. En op Twitter wemelt het telkens weer van de #BritishFlowersWeek.

Elk jaar worden enkele bloemisten, vergezeld van bloemstukken van eigen makelij, uitgekozen om aan een speciale fotoshoot deel te nemen. Bloemisten moeten drie ontwerpen creëren: een 'showtopper', een technische uitdagend ontwerp en een voor hen kenmerkend boeket. Bloemen moeten uiteraard op het eiland zelf geproduceerd zijn. De kandidaten werden dit jaar beoordeeld door een jury bestaande uit onder andere juryvoorzitter en koninklijke bloemist Simon Lycett, Shane Connolly (die verschillende beroemdheden, waaronder ook de Britse koningin en kroonprins, dikwijls in de bloemetjes zet), Alice Vincent van de Daily Telegraph en Amy Gray (tuinbouwadviseur en National Farmers’ Union).


De vijf winnende bloemisten dit jaar, van linksboven mee met de klok: Mary Jane Vaughan Designs, een van de beste bruiloftsbloemisten en meest veelgevraagde bloemisten in Londen | Carly Rogers Flowers , een in Camberwell gevestigde kunstenaar die een passie voor bloemen met hedendaagse kunst en mode combineert | Urban Flower Company, een bloemen- en plantenwinkel in Noord-Londen, opgericht en beheerd door bloemist Matthew Richardson | Jennifer Pinder Floral Styling (Kent) die haar inspiratie haalt uit het haar omringende Britse platteland |Petal & Stalk (Lincolnshire), van het platteland van Lincolnshire en gekenmerkt door een delicate neutrale stijl waarbij kruiden en ongebruikelijk bladgroen worden gebruikt.

Buitenkansje
Juryvoorzitter en koninklijke bloemist Simon Lycett: "British Flowers Week is uitgegroeid tot het jaarlijks podium voor Britse bloemen. Deze competitie laat zien dat het ook een platform is voor de artistieke creativiteit van bloemisten uit het hele land. Als een bloemist die in 2014 meedeed weet ik wat voor een buitenkans dit is en ook wat het betekent voor de Britse bloemenkwekers."

Volgens Helen Evans, woordvoerder van New Covent Garden Market: "British Flowers Week is een belangrijke gelegenheid om mensen te erkennen die de drijvende kracht zijn achter de voortdurende creativiteit en ontwikkeling van de Britse bloemisterijsector. De winnaars van dit jaar vertegenwoordigen iedereen: van jong tot oud en van traditioneel tot experimenteel. Ook laten ze zien dat het Verenigd Koninkrijk bloemisten van wereldklasse voortbrengt.”


foto credit: greatbritishflorist.co.uk

New Covent Garden Market
De in Nine Elms, in hartje Londen, gelegen Flower Market at New Covent Garden Market is de thuisbasis van 20 (groot)handelaren, waaronder twee hofleveranciers, van waaruit bloemen aan de meest prestigieuze locaties en instellingen geleverd worden (denk aan The Dorchester, The Savoy, de BAFTA's, de V&A, het Natural History Museum, St Paul's Cathedral, Vanity Fair en bloemisten als Simon Lycett, Shane Connolly en McQueens, die voor tal van rijke lui het bloemenwerk verzorgen). De markt is ongeëvenaard als het gaat om het verkrijgen van seizoensgebonden bloemen van de hoogste kwaliteit uit het Verenigd Koninkrijk en de hele wereld.

Voor een leuk inkijkje in de Britse markt, zie dit artikel op The Guardian

Voor meer algemene informatie over het event en de organisatie, zie de websites van de British Flowers Week en New Convent Garden Market.
Publicatiedatum: