Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vaste planten in boomkwekerijen in Polen

In de jaren 90, direct na de omwenteling, begonnen de eerste Poolse boomkwekerijen met productie van sierplanten.

In het begin lag de nadruk vooral op de productie van coniferen – Polen is tot nu toe een van de grotere producenten – maar in de loop van de jaren 90’ is de focus langzaam richting sierloofbomen verschoven. Naast klassieke vormen waren klanten steeds vaker op zoek naar meer diversiteit en snel werden ook sierplanten op de stam geëind geproduceerd.

Aan het begin van de 21 eeuw begonnen de eerste Poolse boomkwekerijen ook vaste planten in hun productaanbod mee te nemen. Deze markt is snel gegroeid en op dit moment houden zich volgens expertschattingen (harde data ontbreken omdat het Poolse statistiekbureau geen data verzamelt op het niveau van vaste planten kwekerijen). Ca. 85 professionelere bedrijven in Polen houden zich bezig met de productie en verkoop van vaste planten. Ongeveer 10 daarvan zijn daarin echt gespecialiseerd.



De gemiddelde oppervlakte van een boomkwekerijbedrijf in Polen is 3-5 ha. Een groot bedrijf levert ca 3 mln. kleine planten op de markt, middelgrote bedrijven ca. 1 mln. en kleine bedrijven ca. 200.000 planten. De 3 grootste boomkwekerijen in Polen Świerk, Dębscy en Barcikowscy produceren ruim 5 mln. planten per jaar. Meestal worden planten voor jong materiaal geproduceerd in P9 potten, maar er ontwikkeld zich een trend naar meer ontwikkelde planten: steeds meer klanten zijn niet meer geïnteresseerd in het wachten totdat de plant zich in de grond ontwikkeld, maar bestellen meteen goed ontwikkelde, volwassene planten in de potten C1 of C2.

De productie van vaste planten loont zich heel goed voor de Poolse boomkwekerijen: vaste planten zorgen voor grote diversiteit in het assortiment van een bedrijf en daarmee voor grotere aankopen door klanten en dus meer inkomen. Op dit moment zijn vooral heucheras en diverse soorten van echinacea’s populair in Polen. Maar Poolse klanten kopen daarnaast ook graag kruiden. Er wordt geschat dat er op dit moment zich ca 5000 diverse soorten van vaste planten op de Poolse markt te vinden zijn.

Contact met de Poolse sector?
De Poolse sector kent twee belangrijke ontmoetingsmomenten. Het gaat hierbij om de Gardenia in Poznan (jaarlijks in februari/maart) en Green is Life in Warschau (jaarlijks eind augustus/begin september). De laatste wordt georganiseerd door de Poolse boomkwekerijvereniging.

Bron: SGGW / Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: