Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met watergift en nutriënten de plant weerbaarder maken

De samenstelling en structuur van de grond en de watergeefstrategie hebben grote invloed op de mate van wortelgroei en de verdeling over het volume. Wortels hebben immers zuurstof nodig voor hun proces en een verzadigde grond belemmert zuurstof toevoer.

Met de veranderende samenstelling van potgronden moet de watergeefstrategie mogelijk worden aangepast. Frequent monitoren van de vochtigheid en daarmee de beschikbaarheid van zuurstof, is zeer wenselijk. Van een wortelstelsel wat gegroeid is in een droge grond, sterven wortels af bij een plotselinge verhoging van het vochtgehalte, waardoor er voor ziekten invalspoorten ontstaan.

Uniformiteit in vochtigheid van de verschillende potten potgrond is zeer wenselijk, uniformiteit in aandrukken tijdens het oppotten is hiervoor een voorwaarde. Er kan een vergelijk gemaakt worden met de teelt in de volle grond. Naast de samenstelling van de grond zijn de uniformiteit in watergift, de watergeefstrategie en de goede en egale grondbewerking bepalend voor de vochtigheid en zuurstofbeschikbaarheid van de grond voor het gewas. En dat heeft invloed op de mate van weerbaarheid van het gewas.

De mate van aanwezigheid van de verschillende hoofdelementen en spore elementen en de verhoudingen er tussen, zijn ook bepalend voor de weerbaarheid van het gewas. Het lijkt of het vak nog aan het begin staat van de kennisontwikkeling hierin. Het opbouwen van veel data is essentieel. Op basis van analyse resultaten (van droge stof analyses, plantsap analyses, drainwater analyses, grond analysen, etc) en de gezondheid van het gewas zijn vaak conclusies te trekken.

Voordat de plant- en bodemweerbaarheid versterkt kan worden via micro-organismen of andere plantweerbaarheid verhogende stoffen, zal dit eerst moeten gebeuren door de bodemstructuur en de bemesting op orde te hebben. Voedingstekorten in plantsap-analyses blijken een vroege indicator te kunnen zijn dat de plant uit balans raakt en vatbaarder wordt. Dit is al wekenlang zichtbaar voordat ziektesymptomen te zien zijn. Maar op dit moment is er nog te weinig over bekend om er nu actief naar te handelen.

Op 30 mei vond de eerste van vier door LTO Glaskracht georganiseerde bijeenkomsten plaats over IPM en plantweerbaarheid. Iedere bijeenkomst zijn er twee inleiders over structuur en nutriƫnten in relatie tot plantweerbaarheid. In het najaar gaan bij voldoende belangstelling verdiepingsbijeenkomsten plaatsvinden.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: