Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FloraXchange gaat digitaal orderen verder stimuleren

Het gebruik van Florecom orderberichten om digitaal bestellingen van exporteurs in
de software-systemen van kwekers te krijgen, is de laatste jaren enorm toegenomen.
Deze bewezen standaard scheelt handmatige invoer en is minder foutgevoelig dan
telefonische orders. In de praktijk blijkt echter dat maar een gedeelte van de kwekers een softwarepakket heeft dat deze berichten kan verwerken. Om het voor exporteurs en kwekers toch mogelijk te maken om digitaal te bestellen, heeft FloraXchange een nieuwe feature ontwikkeld: de OrderInbox. Exporteurs kunnen hier hun digitale bestellingen naar toe sturen en de kweker kan deze online afhandelen zonder eigen software.



Relatie tot VMP
Het gebruik van digitale orders (de zogenaamde florecom orders) wordt al jaren gebruikt in de potplantenhandel. Deze digitale orders zijn kleine attachments, die meegestuurd worden met een mailtje van en naar een systeem. Het systeem dat deze orders ontvangt, leest de attachment in en verwerkt het tot een bestelling. Bij het juiste gebruik van deze orders hoeft de kweker dus geen gegevens over te tikken in zijn eigen systeem. Dit scheelt niet alleen tijd maar het voorkomt ook het maken van fouten.

Techniek achter Florecom orders
De techniek achter de Florecom order heet EDIFACT. Dit is een, voor computer-begrippen, behoorlijk oude standaard (deze stamt al uit 1987). Bij de introductie van deze berichten bestond er nog geen internet en communicatie moest om die reden ook ‘offline’ kunnen werken.

Vandaag de dag is het versturen van attachments via de e-mail niet de meeste logische oplossing. Ondanks dat het bijna altijd goed gaat, is er weinig zekerheid of een mailtje daadwerkelijk binnenkomt. Storingen bij internet providers of overijverige spamfilters willen nog wel eens roet gooien in de betrouwbaarheid van orders.

VMP koppeling
De VMP koppeling (Virtuele Marktplaats) wordt vaak aangewezen als de opvolger van de Florecom order maar deze vergelijking is niet terecht. Zo wordt VMP voornamelijk gebruikt voor voorraad (daghandel) en kan de Florecom order ook orders plaatsen zonder dat de exacte specificaties bekend zijn.

Initiatieven als Together4Better hebben geleid tot een verbeterde adoptie van deze digitale orders. Vandaag de dag is FloraXchange de op één na grootste verspreider van deze Florecom berichten.

Bevindingen in de sector
Van de kwekers in FloraXchange beschikt ‘slechts’ 51% over een florecom adres. Dit houdt dus in dat er heel veel partijen niet in staat zijn om digitale orders te ontvangen. Dit resulteert erin dat veel partijen hun orders nog telefonisch of via de normale (leesbare) e-mail versturen, en zelfs de fax wordt zo nu en dan nog ingezet. FloraXchange wil dit percentage sterk verhogen en is daarom het project OrderInbox gestart.

OrderInbox
De OrderInbox is een nieuwe module binnen FloraXchange waarmee kwekers per direct kunnen starten met het digitaal orderen. Een kweker of een koper kan hiermee iedere order digitaal afhandelen ongeacht de manier waarop deze wordt verrekend. Na een pilotfase van twee maanden gaat deze module open voor iedereen die hem wenst te gebruiken.

Voordelen t.o.v. EDI pakketten
De OrderInbox is geen volwaardig software pakket voor de kweker. ‘We ambiëren niet om de systemen op de kwekerij overbodig te maken. ‘De OrderInbox heeft zijn focus op het afhandelen van bestellingen voor kwekers die zelf geen software hebben om digitale bestellingen in af te handelen.’

Een voordeel van de OrderInbox t.o.v. andere software, is dat er een directe aansluiting gemaakt kan worden tussen het aanbod en ingestuurde bestelling. Dit houdt in dat bestellingen automatisch gecontroleerd worden. Zodra er iets niet klopt, wordt de bestelling geplaatst in de concept-transacties.


Voor meer informatie:
FloraXchange
Jan van der Lans
Grote Waard 80
2675 RZ Honselersdijk
T: 0174-725490
E: info@floraxchange.nl
www.floraxchange.nl
Publicatiedatum: