Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Invloed lichtsom, etmaaltemperatuur en daglengte op gerberateelt

Met financiering door “Kas als Energiebron” (Ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht) en de Kennis Coöperatie Gerbera is in 2015-2016 het onderzoek “Gerbera: Teelt in Balans” uitgevoerd met als doel het energie en CO2 verbruik in de gerberateelt verder te verlagen.

De rassen Pre-Semmy, Rich, Whisper en Suri zijn hiertoe in drie kasafdelingen met ieder een andere behandeling geteeld: “Koel Telen” (etmaaltemperatuur 15°C; 90 μmol/m2s belichting, daglengte winter 13 uur); “Praktijk”, (etmaaltemperatuur afhankelijk van daglichtsom, 100 μmol belichting, daglengte 11.5 uur) en “Lichtafhankelijk” (etmaaltemperatuur zeer sterk afhankelijk van daglichtsom, 90 μmol/m2s belichting, daglengte winter 13 uur).

De daglichtsommen werden, ondanks verschil in lichtintensiteit en daglengte in de winter, gelijk gehouden. Voor bloemkwaliteit en energiegebruik bleek “Koel Telen” het beste (warmtevraag 5.1 m3 gas/m2), gevolgd door “Praktijk”, maar vroeg de meeste kg/m² CO2. Suri en Whisper produceerden meer bloemen/m2 in de behandeling “Lichtafhankelijk” maar van laag bloemgewicht. Pre-Semmy en Rich gaven meer bloemen in de behandeling “Praktijk”, maar de takstevigheid was in mei en juni laag.

De 13 uur daglengte in de winter was niet nadelig voor productie of kwaliteit. In de winter was in de drie teelt strategieën de plantbelasting laag ondanks een toename in uitgroeiduur. Deze hangt van het ras en de temperatuur af. Lichtsom, daglengte en etmaaltemperatuur zijn de drie knoppen ter regulatie van de plantbalans voor optimale productie en kwaliteit.

Download het volledige WUR-rapport hier.
Publicatiedatum: