Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogstrobot voor gerbera kan sneller en efficiënter werken

Nederland produceert 90 procent van alle gerbera's op de wereld. Het oogsten is zwaar en eentonig werk. Robots kunnen een uitkomst bieden bij het ondersteunen en soms zelfs overnemen van dit werk. Ze zorgen voor een hogere productiviteit en zijn een oplossing in deze krappe arbeidsmarkt. Gewascoöperatie Gerbera en MTA hebben een bijdrage gekregen voor een haalbaarheidsstudie om robots in te zetten bij de oogst van gerbera's. In de nieuwsbrief van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen wordt het onderwerp onder de aandacht gebracht.

Prototype
Wageningen University & Research (WUR) heeft een prototype ontwikkeld waardoor duidelijk werd dat het mogelijk is om gerbera's te oogsten met een robot. Alleen werkte dit prototype nog te langzaam voor een goede businesscase. MTA, ontwikkelaar en producent van hightech mechatronische systemen, is gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om het prototype sneller en efficiënter te maken, binnen een haalbare businesscase.

Snelheid
"In het prototype van de WUR is gebruikgemaakt van standaard robotarmen, voor het onderzoek nuttig, maar voor het eindproduct overgekwalificeerd en dus te kostbaar", vertelt Patrick Geerts van MTA. "Eén zo'n standaard robot is onvoldoende om de gewenste snelheid te halen. Om die snelheid wel te halen, zou je meer robots tegelijkertijd moeten inzetten. Maar dan wordt het systeem te duur. Er was dus een andere oplossing nodig. Wij hebben onderzocht of we deze standaard robotarmen konden vervangen door meerdere (goedkope) robotarmen die een aantal handelingen tegelijkertijd kan uitvoeren. Het resultaat? Het prototype met standaard robotarm kon ongeveer 360 bloemen per uur halen, maar met dit nieuwe concept kunnen er rond de 2.000 bloemen per uur gehaald worden. Daarbij is naast het plukken ook naar het gehele oogstproces gekeken en rekening gehouden met opslag, transport, infrastructuur etc."

Oogstrobot
Er is met deze voorstudie van MTA bewezen dat het mogelijk is om de oogstrobot sneller en efficiënter te maken. "Zowel de Gewascoöperatie Gerbera als wijzelf zijn enthousiast. Deze aanpak is out-of the-box en het concept heeft een grote kans van slagen. De kennis en kunde is er om dit apparaat te realiseren", vertelt Pieter van Wegberg van MTA. Het project voor MTA is nu geëindigd. De volgende stap is het daadwerkelijk bouwen van een nieuw prototype. De telers zijn zich nu aan het oriënteren hoe zij de verdere ontwikkeling kunnen financieren en waar ze dit kunnen onderbrengen.

Bron: Topsector T&U

Publicatiedatum: