Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van der Knaap start met productie calciumnitraat uit varkensmest

Tholen - De vraag naar een lage CO2-footprint gecombineerd met de stijgende energiekosten bracht Van der Knaap Groep op het idee om biologisch enkelvoudige meststoffen te produceren op basis van dierlijke meststoffen. Kunstmestproductie vraagt immers enorm veel fossiele energie. Dat moet anders kunnen, bedacht men en nu wordt de koe bij de hoorns gevat. Het bedrijf had al wel ervaring met het gebruik van reactors om volledige biologische voedingsrecepten te produceren. Maar dit is anders: voor de reguliere teelt worden er losse elementen gevraagd en geen volledige voedingsrecepten.

Calciumnitraat
De start is gemaakt met calciumnitraat. Op de locatie aan de Vogelaer in Honselersdijk staat een grootschalige pilot van Van der Knaap. Deze produceert voor 200 hectare glastuinbouw calciumnitraat.

Hoe werkt het? De stikstof is afkomstig van varkensmest. Deze bevat veel stikstof. Karel de Bruijn, Van der Knaap Groep, neemt ons in vogelvlucht mee in het proces. Hij vertelt over het verzamelen van de varkensmest. Deze wordt vergist zodat het biogas afgevangen kan worden. De digestaat, het restant van de vergiste mest, zit boordevol stikstof. Deze wordt eruit gestript en gaat vervolgens het proces in. Het proces houdt vooral in dat de bacteriën hun werk gaan doen en het materiaal omzetten naar calciumnitraat. En daar komen geen fossiele brandstoffen aan te pas. Karel: "Met de productie van de circulaire calciumnitraat dragen we tevens bij aan het oplossen van het mestprobleem voor de veehouderij."

Er is vraag naar. Van der Knaap is al in gesprek met telersverenigingen en telers. De laatste stappen worden nu gezet. Ron van der Knaap, Van der Knaap Groep, verwacht dit calciumnitraat, met een aanzienlijk lagere CO2-footprint, vanaf de tweede helft 2024 aan te kunnen bieden.

Het effect van deze calciumnitraat is identiek met de door fossiele brandstof geproduceerde variant. Er gaan geluiden op dat het wellicht zelfs beter is. De reden daarvoor is dat er, door het biologische proces, ook andere nutriënten in zitten die ten goede komen aan de weerbaarheid van het gewas. Karel: "Wij zien dat ook. Het is nu nog wat te vroeg om dat cijfermatig te kunnen onderbouwen. Maar dat het zichtbaar is, is duidelijk. En daarmee stippen we meteen nog een voordeel aan: er zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig."

Kokos
Kokos wordt altijd bewerkt met calciumnitraat voordat het als kokossubstraat gebruikt kan worden. Karel en Ron denken al verder. In combinatie met de veenvrije teelt zou het door hen geproduceerde calciumnitraat ook gebruikt kunnen worden voor het kokossubstraat. Het tuindershart van Ron spreekt: "Dan snijdt het mes daar ook weer aan twee kanten: veenvrij in combinatie met dit calciumnitraat. Doordat we de footprint ook aan die kant kunnen verlagen, kunnen we het als glastuinbouwsector volhouden. Want dat dit gaat spelen, is een zekerheidje. Dit is een passende oplossing. Voor iedereen."

KNAP
Van der Knaap Groep is aangesloten bij het KNAP project. Dit is een publieke privaatrechtelijke samenwerking. Ze doen onderzoek naar nutriënten uit afvalwater en proceswater.

De nutriëntenkringloop is in Nederland nog verre van gesloten, waarbij de grootste lekkages in het systeem de communale en industriële afvalwaterketens betreffen. Ondanks diverse ambities en doelstellingen (in de afgelopen 10 jaar) worden er in de praktijk nog te weinig nutriënten uit afvalwater teruggewonnen en hergebruikt.

De ontwikkeling en uitrol van systemen waarmee nutriënten worden teruggebracht in de (voedsel)kringloop ervaren diverse barrières op het snijvlak van technologie, kennis, regelgeving, samenwerking en economie. Om die reden richt dit onderzoek op het integraal sluiten van nutriëntenkringlopen vanuit de communale en industriële afvalwatersystemen, waarmee zowel in de ontwikkeling van concepten als in de praktijk nutriëntenkringlopen worden gesloten. Het doel is om terugwinning en hergebruik van nutriënten uit afvalwater richting landbouw (of daarbuiten) naar een hoger niveau te tillen.

Karel de Bruijn: "Wij doen hieraan mee. De belangen zijn te groot voor de Nederlandse economie om ons hier niet voor in te zetten."

Voor meer informatie:
Van der Knaap Group
Bovendijk 50
2295 RZ Kwintsheul
Postbus 136
2290 AC Wateringen
Tel.: +31 174 525050
sales@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info