Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nederland nog meer afhankelijk van import gas

De ene dag een prijsdaling, dan weer een prijspiekje, zo schiet de TTF-gasprijs de afgelopen dagen heen en weer. Donderdag opent de daggasprijs op 27,7 euro per megawattuur. Dat is na de stijging van de gasprijs van woensdag nog weer een stukje hoger. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit duikt juist weer omlaag. Een stevige wind duwt de uurprijzen aan het begin van de middag naar 0.

De Europese productie van elektriciteit uit windenergie was in de afgelopen zeven dagen tot aan 24 maart 10.1 TWh, deelt energieleverancier Vattenfall in een update. Het was de laagste opbrengst in de afgelopen vier maanden. De uitschieter hier was woensdag 20 maart, toen er de minste opbrengst van elektriciteit uit windenergie was in zes maanden tijd. In Nederland was er het afgelopen weekeinde weer voldoende wind en nam de opwek van elektriciteit uit wind weer toe. Op de spotmarkt waren de afgelopen week op momenten met veel zon weer negatieve prijzen te zien. "Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in de komende periode, waarin we weer meer zon verwachten, vaker voorkomen", stelt men bij Vattenfall.Gasunie Transport Services haalt het landelijke nieuws met een (nieuwe) waarschuwing over gasleveringszekerheid na sluiting van het Groningenveld. Ook wijst met op de gevaren van LNG-afhankelijkheid. De wereldwijde vraag naar vloeibaar gas (LNG) is voorlopig nog hoger dan het aanbod, waardoor leveringszekerheid niet langer vanzelfsprekend is, stelt men.Momenteel is Nederland voor 75% van haar gasgebruik afhankelijk van import. Met de sluiting van het Groningenveld en afnemende binnenlandse productie wordt deze afhankelijkheid nog groter. Daarom is Nederland, net als andere EU-lidstaten, gebaat bij een goed functionerende Europese interne markt voor gas.

Vanaf medio 2022 is vrijwel de gehele Russische toevoer naar NW-Europa weggevallen. Dat wordt opgevangen door maximale import uit Noorwegen en maximaal aanbod van vloeibaar gas (LNG) via Gate (Rotterdam) en EemsEnergyTerminal gedurende het hele jaar. Dit aanbod voorziet in de basisbehoefte, maar kan in de winter nauwelijks een extra bijdrage leveren, benadrukt de Gasunie.

"De aanvoer van LNG is stabiel gedurende het jaar en biedt daardoor onvoldoende basis voor de zogenaamde seizoensflexibiliteit. Eén en ander betekent dat seizoenbergingen de komende jaren, nog meer dan vroeger, de voornaamste bron zijn voor het leveren van de seizoensflexibiliteit. Hoewel marktpartijen de gasstromen bepalen, kunnen commerciële motieven soms haaks staan op het garanderen van leveringszekerheid. Daarom worden enkele additionele wettelijke maatregelen voorgesteld, zoals het wettelijk vaststellen van een vulnorm voor de seizoensbergingen die door marktpartijen dient te worden behaald. Hierbij zou een door de overheid aangewezen partij als achtervang kunnen dienen, mochten de marktpartijen deze verplichting niet tijdig nakomen."

Gasunie Transport Services geeft advies aan Den Haag.