Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haagse moties: CO2-garantie en ETS2 voor glastuinbouw

Kassen verwarmen met aardwarmte, restwarmte of waterstof is mooi, maar een cruciaal puzzelstukje voor een optimale productie mist dan wel: CO2. Een viertal Tweede Kamerleden onder leiding van Pieter Grinwis diende daarom een motie in om het kabinet op te roepen de recycling van biogene CO2 in de glastuinbouw via Carbon Capture and Utilisation (CCU) in samenhang met haar beleid gericht op het bevorderen van negatieve emissies te borgen.

De motie, met steun van SGP, VVD en CDA, is vorige week verworpen. Grinwis wees in zijn uitleg over de motie in het debat van 14 maart op de concurrentiestrijd die er is, waarbij met gesubsidieerd CO2 onder de Noordzeebodem pompen nuttige toepassing in de glastuinbouw kan worden verdrongen.

Emissiehandel
Een andere motie, waarin Grinwis namens de ChristenUnie met steun van CDA en SGP oproept glastuinbouwbedrijven niet onder ETS2 te laten vallen, is aangehouden. Het gaat om een tweede Emission Trade System. Nu al valt de grote industrie en een enkele tuinder onder het Europese systeem. Met ETS2 zou ook de logistiek, gebouwde omgeving en andere industriƫle sectoren, inclusief ook de glastuinbouw, eronder komen te vallen.

Het verzoek aan het kabinet 'een stapeling van aanvullende maatregelen en verzwaarde doelen te voorkomen door de glastuinbouwbedrijven die nu nog niet onder het ETS vallen van ETS2 uit te sluiten en in plaats daarvan sectorspecifieke doelstellingen in het kader van de ESR door te voeren en zo het convenant als uitgangspunt te houden voor de klimaataanpak in de glastuinbouw.'

Over de moties is gestemd in het Tweeminutendebat van 19 maart. Minister Adema belooft op de aangehouden motie in voorjaarsbesluitvorming terug te komen.