Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede teeltronde eendenkroos aanstaande voor siertelers

Azaleatelers Hans en Kathleen Van De Steene uit Maldegem zijn gestart met het kweken van eendenkroos. Het gaat om praktijkonderzoek, waarvan de oogst als 'groene kaviaar' vermarkt wordt door het Israƫlische GreenOnyx. Met 30 tot 40 procent eiwit per gram droge stof is eendenkroos vergelijkbaar met peulvruchten.

De siertelers, die ook rododendron kweken, stuitten bij toeval op de mogelijkheid om eendenkroos te kweken, vertelt Hans in Impact Magazine, nr. 4. In de technische commissie van het Proefcentrum Sierteelt werd de vraag gesteld of er een teler mee wilde doen aan het LemnaPro-project dat getrokken wordt door Flanders Food en waaraan verder de Universiteit Gent en Vives als partners betrokken zijn.

Het kroos wordt gekweekt in een bassin van 30 bij 6,4 meter in een hoek van de 2,3 hectare tellende kas. In juni 2023 zijn de eerste waterlinzen, de officiƫlere naam voor eendenkroos, geoogst. Begin december is voor het laatst geoogst. Onder de acht graden Celsius groeit het kroos niet meer. Of het voor de teler ooit uit kan groeien tot een professionele activiteit hangt af van de afzetmarkt. Voorlopig is het voor Hans en Kathleen iets leuks om erbij te doen.

Het LemnaPro-project loopt nog tot eind 2025. In maart 2024 start de teelt weer.

Bron: Impact Magazine nr. 4, winter 2023-2024

Publicatiedatum: