Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LNV start challenge "Oplossingen voor alternatieven van veen in potgrond (substraat) voor export"

Vanaf afgelopen donderdag staat de challenge ‘Oplossingen voor alternatieven van veen in potgrond (substraat) voor export’ naar het Verenigd Koninkrijk open. Met dit initiatief worden Nederlandse start ups, scale ups en MKB gevraagd om hun innovatiekracht in te zetten voor de zoektocht naar alternatieven voor veen in de export naar het Verenigd Koninkrijk (VK). De challenge is een initiatief van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het LNV-team op de Nederlandse ambassade in Londen, in samenwerking met Starthubs.

In het VK is al geruime tijd discussie over het gebruik van veen door consumenten en in de tuinbouw. Dit omdat de winning ervan effect heeft op klimaatverandering. Er zijn in het VK publieke consultaties geweest waaruit blijkt dat er maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op het gebruik van veen. Door Defra, het Britse Ministerie voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken, zijn daarom voornemens geuit om per 2024 zo een verbod in te voeren. Eerst voor consumenten in 2024, en vanaf 2026 ook voor professionals. Het is niet duidelijk wanneer dit verbod precies komt en hoe dit er uit zal zien.

Veel Nederlandse bedrijven gebruiken veen of veenproducten bij de export naar Groot-Brittannië. Eventuele Britse verboden zullen van invloed zijn op hen. De challenge richt zich daarom op het zoeken naar oplossingen, zodat in de toekomst de Britse markt ook goed bediend kan worden. De winnaar van de challenge kan met een innovatiebudget van €25.000,- aan de slag om het ingediende idee uit te werken tot een pilot of een prototype.

Klik hier voor meer informatie bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Publicatiedatum: