Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Plantafval kan dienen als bouwstof voor auto's en vliegtuigen"

Wanneer planten gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van papier en ethanol, blijft er een residu over dat lignine, oftewel houtstof heet. Hiermee is nog van alles en nog wat te maken, maar vaak wordt het verbrand of weggegooid. Zonde natuurlijk, maar nu hebben wetenschappers iets bedacht wat hier verandering in moet brengen. Zij zouden een manier gevonden hebben om uit het houtstof een lichtgewicht koolstofvezel te maken , dat sterk genoeg is om te dienen als grondstof voor het bouwen van auto's en vliegtuigen.

Dit werd door de betreffende onderzoekers gepresenteerd op de 254e National Meeting Exposition of the American Chemical Society (ACS), 's wereld grootste bijeenkomst van wetenschappers. Op de conventie werden bijna 9.000 lezingen gegeven, over de meest uiteenlopende onderwerpen.

"Ligine is een complex molecuul, dat vooral gebruik wordt als biobrandstof in generatoren. Dit is een relatief inefficient proces, waarbij bij lange na niet het materiaal ten volle benut wordt", meent Birgitte Anring, die het onderzoek leidt. "Betere toepassingen vinden voor het nu nog vaak weggegooide materiaal was vanaf het begin onze voornaamste motivatie."

Overigens zal het koolstofvezel niet voor 100 procent uit lignine gefabriceerd kunnen worden. Dat is te zwak, en daarom is grofweg een legering van lignine en het meer gebruikelijke polyarylonitrile (PAN) nodig.

Voor meer informatie, zie www.acs.org
Publicatiedatum: