Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krimpen om te groeien

Bloeiende planten veroveren de wereld met minder genomen

Het Jura-tijdperk werd gedomineerd door dinosaurussen, coniferen en varens. Maar ongeveer 140 miljoen jaar geleden, aan het begin van het Krijt-tijdperk, verschenen bloeiende planten op het toneel en namen zij elke hoek van de planeet over. Deze plotselinge bloei van de planeet bedreigde de evolutietheorie van Darwin die een geleidelijk proces beschrijft. Hij noemde het ‘een afschuwelijk mysterie’.

Nu biedt een nieuwe, in het tijdschrift PLOS, gepubliceerde studie door Kevin Simonin van de San Francisco State University en Adam Roddy van de Yale University in de VS, een verrassende verklaring: bloeiende planten waren zo succesvol en divers doordat ze hun genomen hadden verminderd.

Dat betekent dat ze compactere cellen konden maken, ‘als kleinere Lego-blokken’, schrijft Simonin. Door de vele ademende poriën (stomata) in hun bladeren en dicht vertakte aderen konden bloeiende planten drie keer zo snel op fotosynthese reageren als varens en daardoor veel sneller groeien.

"Dat konden ze natuurlijk niet zonder de infrastructuur," zegt Tim Brodribb van de University of Tasmania in Australië, niet betrokken als onderzoeker in de genoemde studie maar zelf ook onderzoeker naar de evolutie van planten. "Hierdoor konden ze de planeet overspoelen."

Klik hier voor het complete artikel op cosmosmagazine.com.
Publicatiedatum: