Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zaterdag 20 januari, Antwerpen

VLAM organiseert Pluktuin op het Koningin Astridplein

Op zaterdag 20 januari organiseert VLAM zijn eerste Pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Hiermee wil de Vlaamse sierbloemensector de producten onder de aandacht brengen en stimuleert het Vlaanderen om meer bloemen en planten in huis te halen.



Tulpen in de kijker
De eerste Pluktuin die VLAM samen met de Vlaamse siertelers inricht, is volledig samengesteld uit tulpen. Het betreft 100.000 tulpen, die alle afkomstig zijn van het Vlaamse bedrijf Tuliflor in Wervik.
Christoph Pieters, zaakvoerder van Tuliflor: “Als je tulpen zegt, dan denken we al gauw aan Nederland, maar we hebben in Vlaanderen ook een behoorlijke productie. Wij broeien hoofdzakelijk dikkere bollen in vergelijking met die van onze Nederlandse collega’s. Dit resulteert in zwaardere stengels en grotere bloemen met een langere houdbaarheid.”

Ook andere snijbloemen dan de tulp worden in Vlaanderen geteeld. Pieter Van Oost, secretaris van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie: “Vlaanderen telt zo’n 38 snijbloemtelers, goed voor 60 hectare. Snijbloemen worden vooral verhandeld via Brusselse, Nederlandse en Duitse veilingen. Ze zijn bestemd voor België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië. Een ander deel verloopt rechtstreeks via de retail.”

Tiany Kiriloff van Belmodo, meter van de actie, heeft een boontje voor tulpen en zal de Pluktuin openen. Tiany: "Ik ben al m’n hele leven een grote bloemenliefhebber en heb een voorliefde voor tulpen. Mijn allereerste job in Europa was zelfs tulpenbollen pellen. Als modefanaat vind ik ook dat er een mooie wisselwerking bestaat tussen bloemen en mode. Vandaar dat ik graag meter ben van een actie die bloemen van bij ons in de kijker zet.”

Pluk een tulp
De tulpenplukactie zit als volgt in elkaar:
7 u: Start opbouw van de Pluktuin door Vlaamse siertelers
12 u: Persmoment en gelegenheid tot maken van foto’s vanuit de hoogte
13 u: Opening van de Pluktuin door Tiany Kiriloff, meter van de actie en oprichtster van Belmodo, Koningin Astridplein
13 u: Start tulpenpluk. Elke passant mag onder begeleiding zelf een 15-tal tulpen mét bol plukken en meenemen naar huis.
16.30 u : Sluiting Pluktuin


Klik hier voor een document met kengetallen van de Vlaamse snijbloementeelt .

bron: VLAM
Publicatiedatum: