Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sleutelrol in energietransitie voor glastuinbouw Noordoostpolder

"Het uiteindelijk doel is om de Noordoostpolder helemaal fossielvrij te maken", vertelt Ron Josten, adviseur bij HetEnergieBureau en door de gemeente aangesteld als procesbegeleider voor de energietransitie.

De glastuinbouw is de sector waar in de polder een enorme winst te maken is. "Daar wordt onder andere voor de groententeelt veel gas gebruikt om kassen te verwarmen en binnen Glaskracht wordt gekeken hoe het gasgebruik kan worden verminderd en warmte duurzamer kan", weet Josten.

In Luttelgeest werkt paprikateler Leo Hogeweg inmiddels aan een pilotproject met geothermie. Bij dit proces worden warmtebronnen tot op twee kilometer diepte aangeboord. Dit proces moet overigens niet verward worden met aardwarmte in woningen, waarbij veel minder diep geboord wordt. Wellicht is geothermie dé toekomstige warmtebron voor de glastuinbouw in de Noordoostpolder, stelt Josten. "Het is een interessante ontwikkeling: wat gaat het doen, wat levert het op en hoe kunnen we er mee verder?"
Publicatiedatum: