Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Berekenen uitstoot incentive voor anderen

Tesselaar Alstroemeria's berekent CO2 footprint

Tholen - Tesselaar Alstroemeria heeft met behulp van de applicatie EcoChain haar CO2 footprint berekend. Als eerste alstroemeriakweker van Nederland weet het bedrijf nu van elke bloemsoort, 18 in totaal, hoeveel CO2 in de productie ervan wordt uitgestoten.

Wat betekent dat precies, zeggen ‘wij kennen onze CO2 footprint’? Is dat uit te drukken in getallen, zijn daar waardes aan te verbinden? “Enigszins”, vertelt Karolien van Tilburg. “Het antwoord is ‘ja’ in de zin dat er een getal uitkomt. Wij produceren bloem X met een uitstoot van nul komma zoveel gram CO2 per m2. Dat is een waarde die concreet op papier staat en in die zin weten we welke bloem het duurzaamst is en welke het minst. Maar tegelijk zegt het getal op zich weinig, althans tot nu toe. In de sierteelt is het relatief nieuw, uitrekenen wat je uitstoot. Er zijn er een aantal in de rozen en de gerbera’s en dat is het. Er is dus geen vergelijkingsmateriaal en dus zijn de getallen op zich moeilijk te interpreteren.”


Eigenaar Rick Tesselaar en Karolien van Tilburg

De berekening die uitgevoerd wordt, vindt plaats op basis van standaardwaardes. In de productie van één hoes komt een X hoeveel CO2 vrij. Bij het verwarmen van 1 m2 kas wordt zus of zoveel uitgestoten, zoveel branduren, zoveel verbruikte en/of gezuiverde liters water, zoveel grondstoffen – bij alles komt CO2 vrij. Bovendien staan in EcoChain, dat ontwikkeld is door Benefits of Nature, veel standaardcijfers over (de productie) van allerlei compost, bloemvoeding, machines, etc.

Wil het doorrekenen van je ‘footprint’ zin hebben, dan is het belangrijk dat er vergelijkingsmateriaal komt, legt Karolien uit. “De markt vaart er het best bij als we allemaal zo efficiënt mogelijk produceren. Dit is echt een nul meting, een benchmark. Waar staan we ? Het leuke komt pas, wanneer bijvoorbeeld een producent van hoezen, van uitgangsmateriaal of noem maar op, leest dat die standaardwaardes wat hem betreft veel te hoog zijn. Als hij dan ook zijn footprint uitrekent en kan zeggen: zie eens, mijn hoes is niet of nauwelijks duurder, maar heeft een kleinere footprint, dan wordt het interessant. Sterker nog, na het uitsturen van het persbericht gisteren hebben we al een belletje van hoezenleverancier gehad.”

Verduurzaming een must
Zodoende worden leveranciers, maar ook transporteurs en kopers, gestimuleerd mee te gaan doen in verduurzaming. En dat moet ook wel. Naast kwaliteit wordt duurzaamheid door de klant steeds belangrijker gevonden, zei ook Rick Tesselaar eerder al. Daarom is Tesselaar blij met de doorrekening. “Het is ook niet hetzelfde als een keurmerk. Iemand betalen om jou te keuren en die gaat dan zeggen dat je het goed doet? Daar geloof ik niet zo in. Maar hier ben ik wel een voorstander van. Dit is veel meer alsof de klant zelf onverwacht komt binnenlopen. Dus als het aan ons ligt, vindt dit initiatief gevolg, zijn er volgend jaar nog 30 anderen die de eigen footprint kennen en worden we er samen beter van.”

Voor meer informatie:
Tesselaar Alstroemeria
Rick Tesselaar
Kalenbergerweg 5-2
8315 PC Luttelgeest
T: 0527-202824
M: 06-16810498
E: info@tesselaarluttelgeest.nl
www.tesselaar-alstroemeria.nl