Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Flower Science Café

Op zoek naar alternatieve gewasbescherming

Ziekten en plagen zijn een voortdurende zorg in de keten. Terwijl de kwaliteitseisen toenemen, neemt het maatschappelijk draagvlak voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen af. Wat zijn de alternatieven?

Drie onderzoekers spreken over hun inzichten
Op het Flower Science Café van 30 maart vertellen drie onderzoekers over de innovatieve methodes waar zij aan werken. Methodes die de kwaliteit van het product verhogen en kunnen rekenen op maatschappelijk draagvlak. Het verduurzamen van de sector bekeken van achter een microscoop.

Een van de sprekers is Martijn Rep, onderzoeker aan de UvA. “Wij onderzoeken welke eiwitten Fusarium oxysporum gebruikt om waardplanten binnen te dringen en te koloniseren met als gevolg ziektesymptomen. Elk isolaat van Fusarium oxysporum is waardplant-specifiek. Wij hebben in de afgelopen jaren inzicht gekregen in de genen die betrokken zijn bij ziekteverwekking en waardplant-specificiteit. Deze kunnen we gebruiken als merkers voor moleculaire detectie.”

Henk Gude bespreekt de voortgang in ‘Het Nieuwe Verwerken’, een project waarin milieuvriendelijke desinfectietechnieken en dompel- en schuimtechnieken voor bloembollen ontwikkeld worden worden. Daarnaast geeft hij een doorkijkje in het onderzoek naar detectietechnieken voor zieke bollen en nieuwe concepten voor energiebesparing.

Rabobank Bollenstreek is gastheer
Vanuit het Innovatiefonds steunt de Rabobank de sociaaleconomische ontwikkelingen in onder andere de bollenteelt en -handel. Het fonds richt zich op vernieuwing, kennisoverdracht en duurzaamheid. Vanuit dit fonds is de Rabobank ook betrokken bij het onderzoek naar ziektes en plagen. Het is daarom geen toeval dat de Rabobank Bollenstreek optreedt als gastheer.

Programma:
16.00 uur - ontvangst
16.30 uur - start inhoudelijke deel
  • Martijn Rep, UvA
  • Henk Gude, WUR
  • Willem van Leeuwen, HSLeiden (Generade)
17.30 uur - netwerkborrel
18.30 uur - afsluiting

De details van het programma worden de komende weken nog verder aangevuld.

Interessant?
Kom dan ook op 30 maart naar het Flower Science Café bij RaboBollenstreek, Wilhelminalaan 3, 2182 CA Hillegom.

Om te weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen, graag even aanmelden.

Auteur: Flower Science

Publicatiedatum: