Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
James O'Leary, Living Shamrock,

Op St. Patrick's Day barst Ierland van de klavertjes

Vandaag is het Saint Patrick's Day. Bij ons onbekend, maar voor de Ieren een grootse feestdag. Het symbool hiervan is het klavertje, de 'Shamrock', die men opspeldt, elkaar geeft en overal laat zien en ophangt en neerzet. En dat betekent drukke dagen voor enkele kwekers, die in een kwestie van weken een enorme productie moeten draaien om op één dag te pieken. We spraken met een van hen, James O'Leary van Living Shamrock.



Al zijn shamrocks, 120.000 stuks, waren al lang voor vandaag verkocht. James kweekt ze op een relatief klein areaal, ongeveer 0,2 ha, maar het plantje zelf kan ook niet bogen op een bijzonder groot volume. Ze worden uitgeleverd in ofwel een koekenpanachtig potje of in een 'ready to wear' revers. De klavertjes voor in de pot worden in de grond geteeld, die voor in het knoopsgat op water. "Dat laatste gebeurt m.b.v. hydrogel, een polymeer die enkele honderden keren zijn gewicht in water kan vasthouden. Op deze manier kunnen ze de hele wereld over geëxporteerd worden en blijven ze 8 tot 10 dagen goed."

Ongeveer 20 procent wordt geëxporteerd. Dat betreft vooral het VK en de VS, plaatsen waar grote Ierse gemeenschappen leven, en in kleine aantallen naar bijvoorbeeld Ierse leger eenheden en ambassades over de hele wereld.



Prima productie
De klavertjes worden geteeld vanaf september t/m februari. Dit jaar deed het gewas het uitstekend. O'Leary: "Vorige winter hadden we donker en koud weer. Dit remt het gewas sterk, waardoor we toen maar 80.000 plantjes op tijd op formaat hadden. Dit jaar is het echter stukken beter geweest en was het zelfs een uitdaging de groei te remmen. Met 120.000 plantjes hebben we aardig aan de vraag kunnen voldoen."

In Chicago, een stad met een grote Ierse minderheid, wordt elk jaar de Chicago River groen gekleurd (naar verluidt, met biologisch afbreekbare kleurstof)

Voetjes omhoog
Tot en met vorige week zat O'Leary tot over zijn oren in het werk, maar de afgelopen week ging de stoom van de ketel. "Grote orders waren allemaal weg. Deze week, t/m gisteren, was het een kwestie van laatste beetjes."

Voor meer informtie:
Living Shamrock
James O'Leary
Email: olearydoo@gmail.com
www.livingshamrock.com