Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsbesparing door naast de heftruck te lopen

Tholen - Drie PowerMovers rijden er rond bij coniferenkwekerij AV Plant in Luttelgeest. Hun komst zorgt dat de verwerking van het aantal planten per persoon is verdubbeld. Bijzonder aan de heftruck is dat de bestuurder niet op het voertuig zit, maar ernaast loopt.






Obstakels
"Vergeleken met reguliere modellen bespaar je gewicht door naast de heftruck te lopen", vertelt Mark Molthof van Achterbosch Machinebouw, die de machine vorig jaar ontwikkelde. "Vooral bij een onstabiele ondergrond, die door een zware heftruck zou worden beschadigd, is dat handig." Bovendien heeft de bestuurder volgens hem meer controle en gevoel over het voertuig.

En dan spelen er ook nog de momenten waarbij een bestuurder eigenlijk van de heftruck af moet stappen om iets te doen. "Obstakels uit de weg zetten, of een collega helpen", geeft Molthof als voorbeeld. "Nu zijn bestuurders minder geneigd om dat te laten zitten, omdat het te veel moeite kost. Met de PowerMover hoef je niet eerst van je heftruck af te komen. Dan is het makkelijker het even te doen."


De PowerMover kan voor meer doeleinden en verschillende hef-gereedschappen worden uitgevoerd.

Intern transport
De machine is ontwikkeld naar aanleiding van vragen van Arjan Verloop van AV Plant in Luttelgeest. Hij teelt voornamelijk coniferen in potmaat 10,5, deels onder glas en vooral op het containerveld. Het containerveld is in 2014 verbouwd: voorzien van nieuw lava met nieuw antiworteldoek. Gelijktijdig zijn de kapbreedtes gelijk gemaakt aan de kapbreedtes van de kap. "Toen zijn we na gaan denken over het verbeteren van het intern transport", vertelt Verloop. "Voorheen deden we alles met de hand."



Verdubbeling
Bij AV Plant rijden nu drie PowerMovers en twaalf getrokken transportkarren. "Per persoon kunnen we bijna dubbel zoveel planten per uur verwerken." De PowerMover kan makkelijk 18 trays over een breedte van drie meter met coniferen oppakken, zelfs al zijn de wortels wat vergroeid in het worteldoek. Bovendien kan er dankzij de PowerMovers bark gestrooid worden, omdat de PowerMover horizontaal kan oppakken. "Dankzij het bark strooien hebben we veel minder last van onkruid in de pot. Voorheen pakten we de trays met de handen van de grond en dan valt er sowieso wat bark op de grond. Dat scheelt', besluit Verloop.

Voor meer informatie:
Mark Molthof
Achterbosch Machinebouw
Faradayweg 5
7591 HD
Denekamp
mark@achterbosch.com
www.achterbosch.com