Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Varens profiteren van opmars groene planten

Tholen - "De afgelopen twee jaar zien we dat groene planten trendy zijn. Dat is in lijn met een toenemend bewustzijn van onze omgeving en milieu, van het feit dat we onze productiemethoden drastisch zullen moeten veranderen om onze planeet te behouden."

Aan het woord is Menno Schutte, verkoper Noord-Amerika bij VitroPlus. Groen, zo weten we, is aan een opmars bezig, en dat niet alleen bij ons maar ook in Amerika. "Interieurstylisten nemen massaal planten op in hun ontwerpen en consumenten focussen meer op gezondheid, duurzaamheid, milieu en sociale aspecten. Een concept als Air So Pure doet het goed, en op dergelijke successen liften ook de varens mee. Ook varens zijn luchtzuiverende planten. Zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek dat de Adiantum varen een meester luchtzuiveraar is, met de hoogste luchtzuiverende capaciteit per blad."


Pteris nipponica, Dryopteris Kuratae en Pteris Niponica

Nieuwe aanwinsten
VitroPlus krijgt steeds vaker aanvragen binnen van partijen die op zoek zijn naar bijzondere variëteiten. "In onze zoektocht aan die vragen te kunnen beantwoorden zijn we in contact gekomen met een professor uit Engeland die de wereld afreist op zoek naar varen variëteiten die geschikt zouden zijn voor de commerciële verkoop. Deze professor, Dick Hayward, heeft op deze manier al veel verschillende soorten naar ons lab gebracht."


Team VitroPlus vorige maand op de IPM Essen. Vlnr. John Bijl, Laura de Glopper, Ellen Kraaijenbrink en Menno Schutte.

Twee voorbeelden van aanwinsten die het bedrijf langs deze weg 'ontdekt' heeft zijn de Dryopteris Kuratae en de Pteris Nipponica. "Die eerste is vernoemd naar de internationaal beroemde Japanse botanist Satoru Kurata en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Hij kan tot 90 cm hoog worden en heeft glanzende, veer-vormige bladeren die aan de randen sterk gekarteld zijn. Het uitrollen van de bladeren is een prachtig gezicht en opvallend omdat de krullen bedekt zijn met gitzwarte schubben. De tweede, de Doodia aspera is vooral bijzonder dankzij het feit dat nieuwe bladerden fel rood zijn. Deze bladeren veranderen later weer naar donker groen. De plant komt oorspronkelijk uit het oosten van Australië, waar het groeit op rotsachtige grond. Het is een mooie, laagblijvende varen die zich ondergronds verspreid en hierdoor mooie kolonies vormt. Deze varen is uitstekend te gebruiken voor kleinere potjes, en het is een snelle groeier."

Hardiness zones
In de plantenverkoop op het Noord-Amerikaanse continent is, besluit Menno, met name de winterhardheid van een plant belangrijk. Hiervoor bestaan schalen, de zogenaamde 'U.S. hardiness zones'. "De Dryopteris Kuratae heeft een hardheidsindex van 7-9, die van de Pteris Nipponica het een index van 8-10. Hoe lager de index, hoe beter de plant tegen lage minimumtemperaturen bestand is.


Voor meer informatie:
Vitro Plus
Menno Schutte
Sales North America
E: menno@vitroplus.nl
www.vitroplus.nl

Publicatiedatum: