Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Claudia Külling, Servaplant

"Plant-luis combinatie is dé oplossing"

Tholen - Er zijn biologische oplossingen voor allerlei vormen van ziektedruk. Dat is de vaste overtuiging van Claudia Külling van Servaplant, een bedrijf dat zich toelegt op deze oplossingen. Ook ziet ze dat Nederland bepaald geen voorloper is als het aankomt op biologische en duurzame oplossingen. “Er wordt nog altijd veel chemie gebruikt. In bijvoorbeeld Zwitserland, waar ik ben opgegroeid, is dat ook wel zo, maar daar is het maatschappelijk engagement voor het milieu duidelijk veel groter dan hier.”


Claudia Külling, afgelopen week op de beurs in Gorinchem. Servaplant presenteerde diens biologische oplossingen bij een van diens klanten, Plantenkwekerij P van Geest).

Een van die oplossingen presenteerde Külling afgelopen week op de beurs in Gorinchem: de Artemisia. De Artemisia is een plant met een heel grote fan, de artemisialuis. Hij zit doorgaans dan ook van wortel tot kruin onder deze luis, die het er zo naar zijn zin heeft dat hij nergens anders heen gaat (ze zijn, in vakjargon, monofaag). Echter, andere beestjes als lieveheersbeestje, een sluipwesp of andere natuurlijk predatoren zijn verzot op de parasiet. Zij komen af op de Artemisia, eten ze op en leggen er tegelijk hun eitjes. Zo boost de luis de predatoren populatie, die vervolgens ook naar omliggende planten uitwijken, op zoek naar meer voedsel.

Twee vliegen in een klap
Een en een is twee en toch moet iemand de som eerst maken voordat je het ziet. Zo dachten we vroeger: je heb een probleem – luis ; een oplossing – gif ; en een resultaat – weg luis. Geen speld tussen te krijgen, niet waar? Echter, de neveneffecten zijn ons gaan tegenstaan, waarop iemand bedacht: luis + natuurlijke bestrijder = ook weg luis. Klopt nog altijd als een bus en verschillende bedrijven in de tuinbouw doen nu goede zaken met roofmijten, wespen en andere biologische bestrijders. Het spannende aan de Artemisialuis nu, is dat deze niet het probleem maar het begin van de oplossing is. En dat je, bovendien en inderdaad, op de bestrijders kunt besparen.

PREDAT
Maar werkt het echt en zit er geen addertje onder het gras? Niet als we mogen afgaan op de Külling. “Combinaties als deze – die wij overigens PREDAT noemen, naar PREDatoren AanTrekker – komen veel voor in de natuur. De planten gaan er niet aan kapot en de luizen varen er wel bij, waardoor dergelijke combinaties een constante aanmaak van voer voor predatoren garandeert. Het uitzetten van natuurlijk vijanden is goed, maar heeft als nadeel dat ze, wanneer ze de bacteriën of beestjes hebben opgegeten, zelf zonder voedsel komen te zitten en ook het loodje leggen. Nu kweek je ze zelf en blijven de predatoren in leven. Uit verschillende proeven in verschillende gewassen is inmiddels overtuigend gebleken dat het inderdaad zo werkt, wat weer hoopgevende tekenen zijn dat de markt het meer zal gaan oppakken.”



Praktijk
Dat laatste gebeurt wel, maar in bescheiden mate. Al in 2012 bleek uit een proef i.s.m. met een tulpenkweker uit Julianadorp dat de ziektedruk aanmerkelijk afnam dankzij een strookje Artemisia planten rondom het perceel. Ook het Europees Landbouwfonds zag er, toen al, brood in en subsidieerde het project. Geleidelijk vinden de planten vaker een plekje tussen de boerenkool op het land, tussen de bomen op de boomkwekerij en in verschillende kasteelten. Zo heeft het bedrijf een jaar geleden een strook planten tussen de hortensia's bij Plantenkwekerij P van Geest geplaatst, alwaar ze, vertelt Claudia, voor een grote vermeerdering van de galmug hebben gezorgd en ook veel sluipwespen hebben aangetrokken.

Milieubewust
Tot slot nog een woordje over dat milieubewustzijn, dat volgens Claudia in Nederland achterblijft. Zij ziet de oorzaken vooral in geografische omstandigheden. “In Zwitserland zijn er veel bossen en een goed functioneren van deze bossen is belangrijk als bescherming tegen lawines (sneeuw en stenen). Daar worden dan ook geen meststoffen uitgebracht. Ook is er door de vele bergen en heuvelachtige gebieden meer ongerepte natuur overgebleven, omdat intensivering van de landbouw veel moeilijker is dan in Nederland, waar je makkelijk met grote machines over alles heen kunt rijden. Bovendien zijn er meer beken en meertjes met tamelijk zuiver, drinkbaar water. De mensen in Zwitserland gaan graag wandelen in deze bos- en berggebieden en voelen zich hierdoor meer met de natuur verbonden dan de Nederlanders, die door de grote intensivering van de landbouw weinig echte natuur hebben overgehouden. Overigens heeft de vroegere minister van landbouw en een belangrijk initiator van de intensieve landbouw, Sicco Mansholt, dit in zijn nadagen zeer betreurd. Dankzij deze ontwikkelingen is de wereld voor mens en dier in Nederland sterk veranderd (de film Georgica van Katelijke Schrama illustreert dit schitterend) en ik vind het schrikbarend dat kinderen van nu niet meer weten hoe het vroeger was.”

Voor meer informatie:
Servaplant BV
Claudia Külling
IJsseldijk 351
2922 BK Krimpen a/d IJssel
M: 06-48972599
E: ck@servaplant.nl
www.servaplant.nl