Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joenie van der Vliet, Joenieq

"Bloemen- en plantenhandel gebaat bij meer vrouwen"

Tholen - "Vrouw zijn in deze branche heeft niet perse voor- of nadelen. Uiteindelijk gaat het er toch om of je je werk goed doet. Maar wel zouden het er wat meer mogen zijn. Het grootste deel van de doelgroep zijn vrouwen en wij kunnen ons beter in hen verplaatsen.”

De planten- en bloemenhandel is meer een mannen- dan een vrouwending, maar een enkeling is er toch. Zoals Joenie van der Vliet. Tot voor kort was zij bij Kwekerij Ubbink verantwoordelijk voor de verkoop en onlangs is ze voor zichzelf begonnen. In onderstaande vertelt ze over haar dagelijks werk, het verkoopvak en waarom ze als zelfstandige aan de slag gegaan.


Joenie van der Vliet op de IPM Essen afgelopen week

“Ik ben voor mezelf begonnen om verschillende redenen. Ten eerste wilde ik altijd al voor mezelf werken. De vrijheid van tijdsindeling die erbij komt vind ik echt geweldig. En ik vind het fijn om de dingen op m'n eigen manier te doen en m'n eigen verantwoordelijk te hebben voor alles. De vrijheid die ik heb vind ik belangrijker dan de zekerheid die je bij een werkgever hebt. En bovendien – wat is tegenwoordig nog echt zeker?

Met Joenieq bied ik sales en marketing support aan. Wat ik voor huidige opdrachtgevers doe, zijn klantbezoeken, beurs deelnames, social media beheer, tekstschrijven voor website, brochures e.d., nieuwsbrief ontwikkelen, marktbezoeken, enz. Maar ik heb laatst ook voor een vriend die een luxe haarden zaak heeft teksten voor websites geschreven. Dit zijn leuke dingen die op je pad komen als je zelfstandige bent.



De sierteelt is een aparte wereld maar ik vind het echt fantastisch om er onderdeel van te kunnen zijn. Ik heb nu twee grote opdrachtgevers: Ubink, die gespecialiseerd is in de kweek van cactussen en succulenten, en Special Plants Zundert, die eigen aparte soorten buiten- en kamerplanten zoals Gaultheria, Corokia, Camellia sinensis (originele theeplant) en Helleborus veredelt en teelt. Daarnaast is er nog een kleinere, Grashopper uit Kwintsheul. Grashopper is een kleine kwekerij waar ze een klein aanbod exclusieve planten telen. Ik ben nu voor hun een partij Senecio (erwtenplanten) aan het verkopen. En binnenkort starten ze weer met verschillende soorten Digitalis. Maar ik kan er nog wel een of twee bij hebben, zodat ik wat meer werk krijg. Vier dagen in de week zou top zijn. Het maakt niet uit wat voor product het is, met goede commerciële en sociale vaardigheden en een stevig netwerk kun je echt van toegevoegde waarde zijn voor je opdrachtgevers.

Dat ik een van de weinige vrouwen ben heeft niet per se voordelen denk ik, want uiteindelijk gaat het er toch om of je je werk goed doet. Dus doen wat je zegt, goed luisteren, weten wat er speelt in de markt, commerciële kansen optimaal benutten, samenwerken met klanten, servicegericht zijn, etc. Wel ben ik van mening dat er meer vrouwen in deze sector zouden moeten werken, want het grootste deel van de doelgroep zijn ook vrouwen en wij kunnen ons goed in hen verplaatsen. Je weet beter wat zij willen, waar zij op zitten te wachten. Ook het persoonlijk contact in de handel is belangrijk. Juist omdat steeds meer wordt gedigitaliseerd. We hebben met levende producten te maken en daarom blijft het altijd fijn om het product in het echt te zien/voelen/ruiken.



In ons vak wordt ook het thema duurzaamheid steeds belangrijker. In mijn hoedanigheid als verkoper ben ik ook ambassadeur voor de stichting Benefits of Nature. Benefits of Nature berekent en verbetert de footprint van bedrijven en hun producten in de internationale land- en tuinbouw. Daarna helpen we ondernemers bijvoorbeeld met het kiezen van duurzamere leveranciers en transporteurs. Ubink is Founding Father en Special Plant Zundert Proud Member en beiden laten de footprint van hun planten berekenen."

Voor meer informatie:
Joenieq
Joenie van der Vliet
M: +31 615411080
E: info@joenieq.nl
www.joenieq.nl
Publicatiedatum: