Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ruim 200.000 bezoekers

Fotoreportage Kom in de Kas

Tholen - "Hoe hoog wordt zo'n plant nu eigenlijk?" Talloze keren hebben de medewerkers van Paprikakwekerij Van der Lans deze vraag beantwoord afgelopen weekend. Tuinbouwgebied Made werd namelijk bijzonder goed bezocht. Maar niet alleen in Made was het druk. In totaal konden de meer dan 200 deelnemende bedrijven rekenen op meer dan 200.000 bezoekers!

Bekijk de fotoreportage hier.


Reinigende planten
Bij kwekerij Van Marrewijk Steelhoven mogen eigenaar Bram van Marrewijk en bedrijfsleider Gaby Maes flink aan de bak: iedereen wil weten waar die lekkere geur vandaan komt. "Dat zijn de gardenia's", vertelt Van Marrewijk. "Die ruik je meteen als je de kas in komt." Maar ook veel vragen over de Air So Pure-planten: zuiveren deze echt de lucht? En hoe kan dat dan?




In acht Kom in de Kas regio's organiseerde Colourfultaste een kookdemonstratie met paprika's. De koks bereidden een heerlijke gerecht met verschillende kleuren paprika's, de smaakvolle paprikachili. Uiteraard konden de bezoekers de paprika's ook rauw proeven. Er stonden flinke rijen met bezoekers die het gerecht graag wilden proeven, zoals in het Westland bij Gerard de Haas.

Hoe krijg je zo'n kas nou schoon?
Bij paprika-kwekerij Van der Lans zit de sfeer er bij binnenkomst meteen in. Door de ruimte klinkt het vrolijke gehum van kok Larisse, die laat zien wat er allemaal mogelijk is met de puntpaprika. "De lekkerste paprika die er is", vertelt een dame van in de 80 tegen het Sweetpoint-team. Veel vragen ook over waar de paprika's heen gaan ("Overal. Van de Jumbo tot Scandinaviƫ en de VS.") "En hoe krijg je zo'n kas nou schoon?" vraagt een bezoekster zich af. Vervelend om continu dezelfde vragen te beantwoorden vinden ze het absoluut niet. "We hebben ook niets te verbergen - dat mogen ze ook zien."






Risico
Bij plantenkwekerij WPK mogen bezoekers een grote ronde maken door de kassen. De hele teelt kan gevolgd worden en er wordt uitgebreid uitleg en demonstraties gegeven over de activiteiten in de kas en de gebruikte machines. Nemen de plantenkwekers met zoveel bezoekers in de kas geen groot risico? "Best wel", vertelt bedrijfsleider Maarten Rijt. "We gaan alles hierna ontsmetten. In de winter, als we alles vol hebben staan met groenteplanten, was het ook niet mogelijk geweest. Maar we doen het graag: het is belangrijk om te laten zien wat hier gebeurt."



Ook teeltleider Wim in 't Groen geeft aan dat er goed over na is gedacht: over de routing, over het afzetten van bepaalde stukken. "En alles gaat goed."

Waar zijn de tomaten?
Vroeger stonden er bloemen in de kas van Kwekerij van Kooten, nu staan er komkommers in en in de herfst komen er tomaten uit de kas. Het is al een heel verhaal en dan komt er ook nog eens uitleg bij over de teelt. "Hoeveel komkommers er van een plant afkomen en hoeveel komkommers we dan uit de kas halen. Als ik vertel dat er 32.000 planten instaan en we soms 32.000 komkommers uit de kas halen, vallen de monden wel open", lacht Leon van Kooten. "Maar sommige vragen weet ik ook niet te beantwoorden. Ze kijken er toch op een hele andere manier tegenaan."



Fotoreportage
Niet alleen in Made waren de kwekerijen open - in heel Nederland konden mensen de kassen bezoeken. Bedankt voor alle leuke inzendingen en bekijk de foto's uit Friesland, Bergen op Zoom, IJsselmonde, Klazienaveen, Haren, Hedel, Arnhem-Nijmegen en het Westland hier.

Bekijk de fotoreportage hier.