Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerben Ravensbergen, Lilies of Life

Leliekweker wordt BN'er dankzij kippen in de kas

Tholen - Je kunt niet zeggen dat het helemaal zijn eigen verdienste is, maar toch kent inmiddels het hele land leliekweker Gerben Ravensbergen uit Rijnsburg. En dat allemaal dankzij een stel kippen.

“Een week of twee geleden kwam het Leidsch Dagblad langs. Zij maakten een reportage over vernieuwingen in de tuinbouw, over onkruidbestrijding en hadden van onze kippen gehoord. Toen dat interview geplaatst was, belde er nog een en toen nog een en nog een. Sinds dat moment staat mijn telefoon niet meer stil. Vanochtend was ik bij 3FM op de radio en nu bel jij.”


(foto: Facebook Lilies of Life)

Misschien is hij stiekem chagrijnig, maar dan weet hij het goed te verbergen. Het is immers ook een positief verhaal om mee op de voorgrond te treden. Tegelijkertijd heeft hij het niet bedacht, die kippen in de kas. “Ik ken andere kwekers die ze ook hebben rondlopen en daar heb ik het ook van afgekeken. Dat is alweer een jaar of twee, drie geleden en we waren te spreken over de resultaten. Bovendien vertelde mijn buurman, nu geberateler maar vroeger in de tomaten actief, dat het vroeger – nu mag dat niet meer en bovendien staan tomaten niet meer in de volle grond – ook daarin niet ongebruikelijk was.

Hok
Die kippen komen uit het kippenasiel. Broedkippen, die, na hun diensten te hebben bewezen, bestemd zijn tot poeder te worden vermalen en met wat behanglijm en andere lekkernijen tot Big Mac verwerkt worden. Nu lopen ze vrij rond en pikken er vrolijk het onkruid uit de grond, terwijl ze af en toe – “maar niet op het pad” – worden bijgevoederd. Slapen doen ze in de kas op de verwarmingsbuizen, een hok is er niet. “Dat hadden we eerst wel, maar dat was omdat wij dachten: kippen moeten in een hok. Vraag het een pluimveehouder en die zal je ook zeggen: kippen moeten in een hok. Wat dat betreft zijn het echte hokjesdenkers, die kippenboeren. Toen kwamen we in contact met stichting Red een Kip en leerden we dat ze zich zeker zo fijn voelen als ze vrij rond kunnen lopen. Bovendien scheelt dat schoonmaken.”


In de kas (bron, Facebook Lilies of Life)

Op 4,5 ha grond 14 kippen hebben lopen, dan merk je van de schijt niets. Ook pikken ze wel eens aan een bol of blad, maar ook dat is, vertelt Gerben, te verwaarlozen. De kippen lopen vooral op de open grond. Bollen zitten daar vrij diep in en komen ze uit, dan gaat er bovendien gaas over en mijden ze die stukken. De kippen, kortom, doen precies wat de bedoeling is: ze vreten het onkruid, er komen minder gewasbeschermingsmiddelen in de teelt en, ook leuk, alle dagen heeft men een vers eitje bij lunch of ontbijt.

Familiebedrijf
Op de kwekerij worden sinds jaar en dag bijzondere lelies gekweekt. Het is een echt familiebedrijf: Gerben is derde generatie, opa en diens broer begonnen de kwekerij in 1931. De kippen passen uitstekend in de duurzame bedrijfsvoering, waarop de heren kwekers zich graag laten voorstaan: alle bollen komen van Nederlandse bodem, middelengebruik wordt zoveel mogelijk teruggedrongen en de eigen bodem wordt zo rijk mogelijk gehouden. "Wat dat laatste aangaat, geloof ik dat niet alleen wij, maar het hele lelievak vooruitstrevend is en andere teelten van ons nog wat kunnen leren."

MR Lilium
Dadelijk gaat het stof weer liggen en kan Gerben weer verder waar hij altijd mee bezig is: lelies kweken. Toch, weet hij nu al, komt er een volgend pr momentje aan. "Met Vaderdag hopen we met MR Lilium, een scheerzeep waarin bestanddelen van de lelie verwerkt zijn, weer leuk in de aandacht te komen. Afgelopen jaar werd dit, i.s.m. Mooiwatbloemendoen, al leuk opgepakt en natuurlijk hopen we dat dat dit jaar weer lukt."

Voor meer informatie:
Lilies of Life
Gerben Ravensbergen
Kloosterschuurlaan 16
2231 MT Rijnsburg
T: +31 6 5192 8578
E: info@lilies-of-life.nl
www.lilies-of-life.nl