Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense telers krijgen hulp van camera’s

Het Deense Gartneriet PKM investeert jaarlijks voor een miljoen euro in nieuwe technologie voor zowel verpakkingslijnenals productie. Een van de projecten waarbij het bedrijf samenwerkt met hetTechnologisch Instituut richt zich op geavanceerde camerabewaking van planten.

PKM nam samen metSchroll Flowers en Rosborg, twee andere tuinbouwbedrijven op Funen, deel aanhet project "Robot- en sensortechnologie in de kas". Samen met SDU en hetCentrum voor Robottechnologie van het Technologisch Instituut onderzochten de driebedrijven hoe geavanceerde cameratechnologie en het gebruik van big data telerskunnen helpen toezicht te houden op het welzijn van de planten.

Nu de verpakkingen de productie steeds vaker door robots wordt gedaan, is het extrabelangrijk om de planten goed in de gaten te houden. En daarbij kan camera- ensensortechnologie een belangrijke rol spelen. Dankzij de nieuwe technologie kansneller worden ingegrepen in geval van ongedierte of problemen met droogte. "Eenervaren medewerker ziet het meteen als er problemen zijn met schimmels of alsde planten niet voldoende water krijgen, maar nu de processen in de kassen inhoge mate geautomatiseerd zijn, is er niemand meer die de planten van dichtbijziet. De nieuwe technologie kan daarbij helpen, en voorkomen dat we onzeklanten beschadigde planten leveren," verklaart Niels Erik Andersson,productieconsulent bij Gartneriet PKM.

Voor het project werd dezogenaamde hyperspectrale beeldtechnologie ingezet, waarbij een sensor beeldenmaakt van planten buiten het zichtbare lichtspectrum. De sensoren kunnen zelfsmateriaalsamenstelling detecteren die niet zichtbaar is voor het menselijk oog.De verwachting is dat de camera kan zien hoeveel water de bladeren bevatten ofin hoeverre er beginnende schimmelvorming is.

Bron: www.fyens.dk
Publicatiedatum: