Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sierteelt in de Quote 500

Plantenkwekers, handelaars en phalaenopsistelers bij rijkste Nederlanders

De Quote 500 is weer bij veel nieuwsgierige Nederlanders door de bus gevallen. Wij keken naar de rijken die een groot deel van hun vermogen bijeen hebben gescharreld met bloemen en planten. Dankzij de speciale editie van de lijst, waarbij niet de rijkste 500 maar de rijkste 1000 vernoemd worden, is het een behoorlijke lijst geworden met fijne plaatsen voor handelsbedrijven en ook de orchideeƫnjongens maken hun opmars dit jaar.

De hoogst vermelde uit de lijst zijn dit jaar Marco en Jaco van Zijverden. Zij staan op plek 101 en dat is hoger dan vorig jaar. Beide broers hebben een groot deel van de Dutch Flower Group in handen. Goed voor 140 miljoen becijferde Quote, een flinke stijging dankzij een dividenduitkering van 34,5 miljoen na een winst van 28,6 miljoen in 2014.

Vorig jaar nog op plek 86, dit jaar gedaald naar plek 136: Gerrit en Peter Barnhoorn, de mannen achter Afriflora. De daling komt door een kleine misrekening van het blad, die vader en zoon nu op 160 miljoen schat.

Traditioneel hoog in de lijst de afgelopen jaren en dit jaar weer zo'n 70 plaatsen hoger dan vorig jaar: Annie en Margriet Beekenkamp van de Beekenkamp Group zijn te vinden op plek 209 met een geschat vermogen van 105 miljoen.

Ook wat omhoog geklommen is John vd Klugt van Fortaplant en Wayland Development. Hij staat dit jaar op plek 314. Daaronder volgen Kees-Jan en Rene Schoone, de zonen van orchideeƫnpionier Klaas Schoone. De familie stond aan de voet van Floricultura en dat levert ze een 364e plaats op in de lijst van dit jaar.

De Hordijk Holding produceert voor de tuinbouw een breed scala EPS-producten. Het levert Ab en Groen Hordijk plaats 491 op. Anthura-directieleden Iwan en Mark van der Knaap halen plek 494 dit jaar - flink lager dan vorig jaar, toen ze op plaats 433 stonden. Niet dat het vermogen gedaald is. Integendeel zelfs, met een plus van 10% zitten ze wel safe.

Dankzij de verlengde lijst, met maar liefst 1000 Nederlandse rijken erin, vinden we dit jaar ook Herman en Wim-Arie Hamer terug in de Quote. De Florensis-mannen staan op plaats 515. Daarna volgt op plek 561 Arnold en Kees van de Wereld van bloembollenbedrijf World Flower BV.

Eduard en Richard ter Laak vliegen niet alleen de wereld over, maar vliegen ook de Quote in. De phalaenopsisbroers staan op plaats 637. Frans van Lierop van Global Quality heeft dit jaar de lijst gehaald. De bloembollenkweker ontving vorig jaar nog de Gouden Bloembol en schrijft dit jaar de verovering van plaats 746 op zijn lijst bij. De orchideeƫnteelt legt ook Rene en Marco Hendriks geen windeieren. De Opti-flor neven staan met 30 miljoen op plaats 856 in de lijst.

Het leveren van kamer- en tuinplanten aan retail in heel Europa, het besturen van een 100 jaar oude onderneming, de benoeming tot Ridder en dan ook nog eens de opmars in de Quote van Hans Lemkes, die terug te vinden is op plaats 862.

Zijn naamgenoot was CEO van een productiebedrijf voor corrigerend ondergoed maar deze Jan Singer heeft plek 880 veroverd met zijn bedrijf Hem Zaden.

De pelargoniums van P. van der Haak Handelskwekerij, ofwel de geraniums van Wim van der Haak zorgen dit jaar voor zijn eerste opname in de lijst, op plaats 906. Nog meer bloembollen in de lijst op plaats 916, waar Peter Aker van P. Aker Flowerbulbs is te vinden.

Op plaats 926 een van de tuinbouwtoeleveranciers uit de lijst. Hans van de Glind behaalde met de tuinproducten van Naturado de 27 miljoen. De volgende uit de sector is Tino Hottinga, dankzij im- en exportbedrijf Vinkaplant goed voor 26 miljoen en een 950e plaats.

Hekkensluiter voor wat betreft de sierteeltsector is Jan Leliveld. Nu meer bekend als zanger, maar oorspronkelijk toch echt afkomstig uit de sierteelt. Hij verkocht de Leliveld Group aan Ciccolella Spa en met het vermogen van Leliveld is het een stuk beter gegaan dan met Ciccolella. Hij staat met een slordige 25 miljoen op plaats 981 in de lijst.

Bron: Quote 500

Publicatiedatum: