Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foto-impressie Voornse PlantenDag

Het schijnt de Westlander het einde van de wereld, maar dat is je reinste flauwekul natuurlijk. Misschien wat oneerbiedig geformuleerd, toch was dat een van de factoren die een vijftal kwekers op Voorne-Putten deed besluiten een gezamenlijke open dag te organiseren. Aan deze Voornse PlantenDag, die gisteren plaatsvond, namen anthuriumkwekerij de Groene Tint, potrozenkwekerij Leo van der Harg, hortensiakwekerij Island Plant, orchideeënkwekerij Phalaenova en opkweekbedrijf van allerlei Globe Plant deel.

Klanten en handel konden op de verschillende bedrijven terecht voor een babbeltje, een broodje en een rondleiding. Leuk om eens een gezicht te zien bij de meneer die je al 100 keer aan de lijn gehad hebt en leuk om hem eens te laten zien hoe het op het bedrijf nu eigenlijk echt aan toegaat. Wat er zoal speelt, wat er nieuw en wat er allemaal mogelijk is. Het zijn van die dingen, die digitale, virtuele of wat voor moderne kanalen dan ook niet altijd kunnen vervangen. Hoewel niet hele volksstammen het eiland optrokken, spraken deelnemers om bovenstaande redenen al van een geslaagde dag.

Globe Plant


Rob Damen, hier voor het eerste vak tomatenplantjes voor komend seizoen

Volop ontwikkelingen bij Globe Plant. Het bedrijf, dat vooral naam heeft in het produceren van jonge groenteplanten, zet ook steeds meer stappen in sierteeltland. Zo zit het bedrijf nu in de opstartfase maar liefst 12 verschillende sierteeltplanten te gaan produceren (primair campanula, celosia, mathiola en antirium). Mede als gevolg van de groei op dit gebied zal het eigen merk Kitchen Chef, waarschijnlijk overgaan naar de Grow Group.


Links boven, het laatste restje potgerbera'tjes; rechts en daaronder verschillende maatjes cyclamen; recht trays met leeuwenbekjes.

Leo van der Harg


Vlnr: Tim Hoekstra (op bezoek), Ilona Reijtenwagh en Leo v/d Hard

Op de rozenkwekerij van Leo van der Harg loopt het als een trein, vertelt Ilona. Elke week worden er zo'n 100.000 potroosjes gekweekt, onderverdeeld in een zestal grootbloemige en ongeveer 7 kleinbloemige soorten en kleuren.


Ilona is al 25 jaar bij het bedrijf en kan dan ook alles over de geschiedenis van het bedrijf, van kleine kwekerij tot de grote onderneming van nu, vertellen. Op de andere plaatjes beelden uit de verwerkingsruimte, met rechtsonder een viertal gave stekrobots

Island Plant


Peter van den Bos

Bij Island Plant kunnen ze een hoop, maar vooral heel goed hortensia's kweken. Vanaf week 1 hopen ze de planten weer te kunnen leveren net als afgelopen jaren. Dan zijn de concurrentie ongeveer een maand voor, wat naar eigen zeggen grote winst is. Dit jaar waren ze er al vroeg mee uitverkocht.


Beelden uit de kas en in de productieruimte. Momenteel is het niet heel druk: de kassen staan inmiddels al weer aardig vol met kerststerren.

Phalaenova


Joost van Adrichem en Addie Groen

De orchideeënkweker laat zich er graag op voorstaan het hogere segment te bedienen en probeert zich telkens opnieuw te onderscheiden met net wat andere kleuren of bijzondere composities. Je ziet er altijd iets wat je nog niet eerder gezien hebt - en ook nu, kunnen we vast verklappen, staan er een aantal gave introducties op de drempel. Het idee van de Voornse Plantendag komt overigens van de heren op de foto alsook het middagje kleiduifschieten, wat aansluitend met de 4 andere kwekers en een select groepje klanten plaats had.

Groene Tint




Lang geleden kweekten de heren er chrysanten, maar nu al bijna 10 jaar anthuriums. In dat segment heeft men een aantal moeilijke jaren achter de rug, maar dit jaar loopt het lekker, vertelt Richard. Goed voor de motivatie natuurlijk, maar wat tevens een succesnummer is, is het More Lips concept. Binnen no time is dit concept tot een echt consumentenmerk uitgegroeid en 40 tot 50% van de daghandel van Groen Tint gaat reeds onder More Lips de tuin af.


Klik hier voor meer informatie over de Voornse PlantenDag