Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1000 vluchtelingen opleiden en werk bieden in de land- & tuinbouwsector

Stichting VluchtelingTalent biedt samen met gemeenten, Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), agrarische uitzendbureaus, agrarische scholen, COA en andere maatschappelijke partijen voor 1000 statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben ontvangen) een opleiding en werkervaringsplaats aan bij agrarische bedrijven.

Hiermee verwacht VluchtelingTalent de statushouders een kansrijke, duurzame arbeidsplek in de agro- & foodsector te kunnen geven, waarmee zij economisch en sociaal een gezonde toekomst kunnen opbouwen in Nederland en beter kunnen integreren. Daarnaast voorziet Vluchtelingtalent de statushouders van actuele kennis van en ervaring in de agrarische sector, zodat zij bij vrijwillige terugkeer naar land van herkomst deze kunnen inzetten om de land- en tuinbouw daar naar een hoger plan te brengen en zo de opbouw van hun land van herkomst te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan de verbetering van de voedselvoorziening.

Er zijn voor een aantal verschillende regio's aparte flyers/wervingsposters gemaakt, zoals bijvoorbeeld deze voor het Westland.

Veel vluchtelingen komen uit landen met goede agrarische mogelijkheden en een grote vraag naar agrarische producten. Mede daarom hebben statushouders al affiniteit met en ervaring & kennis van de agro- en foodsector. De aanvullende kennis en ervaring in veeteelt, land- en tuinbouw vanuit Nederland geeft hen daarom een goed perspectief bij een eventuele terugkeer naar hun thuisland. Uiteraard biedt het de statushouders ook een beter perspectief in Nederland. Beter en gemakkelijker integreren, een zelfstandige woning, bouwen aan een sociaal netwerk, zinvolle dagbesteding en een economisch toekomstperspectief worden door VluchtelingTalent ondersteund.



De uitstekende infrastructuur in Nederland op het gebied van agrarische opleidingen en organisaties en de agrarische kennis van financiële instellingen, vergroten de kans op een snelle en duurzame inzet van vluchtelingen/agrariërs. Bovendien is er een grote behoefte aan goed opgeleide agrariërs en agrarische ondersteuners in Nederland. Veeteelt-, land- en tuinbouwbedrijven, maar ook agrarische leveranciers en verwerkingsbedrijven hebben behoefte aan medewerkers met vakkennis.

Het initiatief van VluchtelingTalent sluit zo veel mogelijk aan bij nationale initiatieven voor vroege screening van statushouders, slimme matching aan woongemeenten en effectieve inzet van de wachttijd in centrale opvang. Per regio wordt een projectteam opgezet en worden de projectplannen uitgewerkt met de betrokken organisaties. Hiervoor werkt VluchtelingTalent in de regio’s Noord-Nederland, Zuid-Nederland en het Westland samen met lokale gemeenten, de Land- en Tuinbouw Organisaties, agrarische uitzendbureaus, agrarische scholen en andere lokale partijen.

Gestart wordt met statushouders met relevante interesse en motivatie om in de agro & foodsector aan het werk te gaan.

Actuele toestroom asielzoekers

Nederland heeft te maken met een grote instroom van asielzoekers. In 2015 waren het er 43.000, waarvan 43% Syriërs (18.677) en 17% Eritreeërs (7.359). Hiervan krijgen ca. 18.000 asielzoekers een verblijfsvergunning en worden vluchtelingen, statushouder genoemd. Zowel voor henzelf als vanuit politiek oogpunt is het doel zo snel mogelijk te integreren en aan het werk te gaan om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Naar verwachting heeft 10% van de statushouders affiniteit met de agro & foodsector.

De agro & foodsector in Nederland biedt volop kansen. Nederland heeft vanouds een goede land- en tuinbouw infrastructuur, is de 2e wereldspeler met dito opleidingsaanbod, veel agrarische land- en tuinbouwbedrijven en een gezonde voedingsindustrie. Vandaar dat Rabobank Foundation, Bakir Lashkari (FIM B.V.), HAS, LTO Nederland het initiatief hebben genomen stichting VluchtelingTalent op te zetten.

Voor meer informatie:
Stichting VluchtelingTalent
Bakir Lashkari, programma manager
T: 0653269078
E: bakir.lashkari@kpnmail.nl
www.vluchtelingtalent.nl


Publicatiedatum: