Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nieuwe kas AllPlant bijna klaar

'Folie laat het breedste lichtspectrum door'

Het is een kwestie van weken en de lintjes kunnen worden geknipt. Het is een bijzonder project, de 2,2 ha kas die AllPlant in het Noord-Hollandse tuinbouwgebied Alton aan het bouwen is. De accommodatie is niet alleen voorzien van de nieuwste (teelt)technieken, ook wordt het water volledig gerecycled en gezuiverd, wat het geheel bij voorbaat al het certificaat Groen Label Kas heeft gebracht. Nog bijzonderder is dat er folie ipv glas op is gelegd. Dat is uiterst ongebruikelijk voor een Hollandse kas, te meer nog omdat er wordt 'geĆ«xperimenteerd' met een dubbele laag, waarmee de kas geĆÆsoleerd wordt en, naar men heeft berekend, 30% op energie bespaard zou moeten gaan worden. Zoals directeur Simon Gootjes in een eerder bericht al aangaf: zo is het nog niet eerder in de opkweek van jonge planten gebeurd.


Meer foto's en video's zijn te zien op de Facebook pagina van AllPlant

Folie
Folie, zo is de overtuiging van Gootjes, is het best. Folie zou het breedste spectrum aan licht doorlaten, wat daarmee optimaal zou zijn voor het brede spectrum jonge planten dat AllPlant in het assortiment heeft. Bovendien is dit folie diffuus, wat betekent: meer spreiding. Het is een mooi opsteker voor leverancier/installateur van het folie, VDH Foliekassen, dat het overwegend hebben moet van projecten in het buitenland.



De kas zelf is voorzien van de nodige teelttechnische hoogstandjes. In het nieuwe en lijvige 'AllPlant - Young Plant magazine 2017' vertelt Onno Zwaan van kassenbouwer DLV: 'Voor elk type weefselkweek zijn aparte combinaties toegepast van onder meer belichting, verwarming, beregeningswijzen en foliesoort. Dat maakt deze bouw, samen met de energiebesparingen, vooruitstrevend.'



Alton
Het project is ook een mooie opsteker voor het tuinbouwgebied Alton. Speciaal ter profilering van het gebied is in 2012 het Ontwikkelingsbedrijf NHN opgericht. In dezelfde brochure vertelt Dave Vlaming dat de 26 tuinbouwondernemers uit het gebied zich verenigd hebben in een gezamenlijke toekomstvisie. Ook wordt er gewerkt aan een gezamenlijk en duurzaam warmtenet. Al met al maakt dit dat er, aldus Dave , 'weer muziek in zit'.





Opening
Volgens planning zal de nieuwbouw - in totaal 256 m2 kantoor en 21.744 m2 kas - in oktober geopend worden. Volgens Simone Helbing van AllPlant staat men te popelen om over te gaan. Dan is kantoor en opkweek samengevoegd op een locatie, maar ook is Heerhugowaard voor zowel medewerkers als transporteurs een stuk centraler en makkelijker te bereiken dan Andijk, 'het einde van de wereld', nabij Enkhuizen in de kop van Noord-Holland.


Een ludiek plaatje, gemaakt bij de aanvang van de bouw, dat het 'popelen' uit bovenstaande alinea illustreert.

Voor meer informatie:
Gootjes-AllPlant bv
Witte Paal 66
1742 NV Schagen
E: info@allplant.nl
www.allplant.nl