Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Barry Helleman, Celdomy;

Franse markt na Quatorze Juillet in zomerslaap

Tholen - Vandaag vieren de Fransen quatorze juillet, de nationale feestdag en – in veel gevallen – het begin van de vakantie. Is dit een ‘dingetje’ in de handel, of zijn de Fransen niet zo van fleurs? “Je mag het zeker niet met een Moederdag vergelijken, dat is het bij lange na niet, maar van een bescheiden piekmomentje kun je wel spreken. Of beter, van een laatste opleving waarna plotseling de boel stilvalt.”

Dat vertelt Barry Helleman van Celdomy, een grote exporteur op Frankrijk. “Wanneer de vrachtwagens, bij wijze van spreken, normaal met 80 km per uur toeren, rijden ze nu nog maar op halve snelheid. Of eigenlijk sinds gisteren al. Vandaag zijn de meeste winkels al gesloten of zijn ze korter open, dus stopte de uitvoer eigenlijk gisteren al.”



De afgelopen dagen werden, niet geheel verrassend, vooral gekleurde bloemen gevraagd. Het kleuren van bloemen lijkt sowieso een trend en ook de Fransen vinden het leuk een bos bloemen in de nationale kleuren te krijgen. Verder was men dit jaar erg geïnteresseerd in gewaxte rozen, weet Barry. “Maar nogmaals, geen echte uitschieters hoor. In z’n algemeenheid loopt de handel op Frankrijk echter best aardig door. Als je de gaten in de markt weet te vinden – en ik denk dat wij dat aardig doen – is er best een boterham te verdienen.”

Qua assortiment is Frankrijk vrij traditioneel en kieskeurig. Het is een competitieve markt; je bent er zo, wat maakt dat veel partijen er graag willen verkopen. Bovendien wordt met name in het zuiden van Frankrijk ook het nodige geteeld. Als prijzen hier daarom wat aan de hoge kant zijn, is Frankrijk vaak een van de eerste om af te haken.

Dynamiek
De klokverkoop vlakt nu wat af, maar de afgelopen drie weken waren de prijzen uitstekend. “Vorig jaar september hoorden we al zeggen: volgend jaar is een echt La Niña jaar – een weersverschijnsel dat garant staat voor onrustig voorjaarsweer. Veel regen heeft voor de nodige schade gezorgd en dreef de prijzen op. Verder is het aanbod zomerbloemen minder dan vorig jaar, terwijl de zomer bovendien niet echt doorzet. Dat zorgt voor een onrustige markt, waardoor prijzen hoog zijn. Bovendien wilden handelaren, wanneer rozen duur zijn, nog wel eens terugvallen op germini’s of goedkopere zomerbloemen. Nu gaat dat niet op, wat ook die rozenprijzen weer een boost geeft.

De zomerperiode is er, in z’n algemeenheid, een van minder hectiek. Voor de Franse markt geldt dat ook. “Vanaf nu is het een week of 4, 5 rustig. Eind augustus begint het dan voorzichtig weer en wel met de ‘la rentrée’, wanneer de kindertjes weer naar school gaan.”

Voor meer informatie:
Celdomy
Barry Helleman
Middel Broekweg 41
2675 KD Honselersdijk
M: +31 (0)6 10 99 25 31
E: barry@celdomy.nl
www.celdomy.nl

Publicatiedatum: