Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Schilder, 2FX Treasury, over Brexit

'Ondernemer hoeft niet lijdzaam af te wachten'

Tholen - Brexit. Maandag 11 juli meldde FloraHolland vooralsnog geen bijzonderheden vast te kunnen stellen. “Business as usual”, zei Lucas Vos (CEO Royal FloraHolland). Tegelijkertijd is men vooral onzeker. Bedrijven vragen zich af: Wat betekent Brexit voor onze export op de langere termijn? Hoe ontwikkelen de koersen zich? Kunnen wij hier op inspelen en zo ja, hoe dan? "Niemand die het echt weet", zo vertelt René Schilder van 2FX Treasury, "maar de ondernemer hoeft niet lijdzaam af te wachten".


Kees Lakerveld en René Schilder

René: "Veel van de exportbedrijven factureren in euro’s. Hoewel de koers van de pond sinds Brexit tussen de 10 en 15 procent gedaald is, hoeft de exporteur in kwestie hier niet direct iets van te merken, zolang de klant gewoon blijft betalen in euro. Toch kan het zomaar zo zijn dat deze klant het moeilijk heeft. De kosten voor hem in de VK zijn wel flink duurder geworden. Voor eenzelfde order zal hij meer ponden moeten betalen dan voor Brexit. Uiteindelijk zullen deze kosten veelal worden afgewenteld op de consument wat weer kan leiden tot een afnemende vraag. Dus vroeg of laat word je er als exporteur wel door geraakt".

Houd conversatie levend
René Schilder en Kees Lakerveld, samen eigenaar van 2FX Treasury en thuis in de wereld van het internationale betalingsverkeer, kunnen ondernemers hierin bijstaan. "Een eerste stap is om contact te zoeken met je afnemers: wat zijn de gevolgen voor hun bedrijf na Brexit. Wanneer je van elkaars situatie op de hoogte bent, kun je praten over mogelijke alternatieven. Misschien kunnen er afspraken gemaakt worden voor de komende maanden. De ondernemer kan ook voorstellen een tijdje in ponden te factureren. Dit betekent wel dat de ondernemer dan het valutarisico zelf moet gaan beheren. Hoe dan ook is het eerste devies: houd de conversatie levend, dan er is vaak al veel gewonnen. De onzekerheid zal de komende periode groot blijven. Verwacht dus niet automatisch een herstel naar de oude situatie."

Zoeken naar oplossingen
"In relatie tot Brexit, maar ook bijvoorbeeld in relatie tot het openen van de Iraanse markt, horen wij vaak dat ondernemers moeite hebben de juiste oplossing te vinden", zegt René. "Er zijn echter wel degelijk alternatieven. Wij kijken hoe een bedrijf ingesteld is, naar diens doelstellingen en brengen de geldstromen in kaart. Als we een helder beeld hebben van de problemen, zullen we alternatieven uitwerken en deze aan de ondernemer voorleggen. Wat hij of zij vervolgens wel en niet doet, is uiteraard aan de ondernemer."

Alternatieven
"Uiteindelijk is ons doel de ondernemer inzicht te geven in zijn risico’s en welke alternatieven hij heeft. Dat kan variëren van het gebruiken van alternatieve aanbieders tot hedging advies om grip te krijgen op valuta risico’s. We zijn onafhankelijk en hebben geen belang bij een specifieke bank of aanbieder. Uitgangspunt is altijd: wat is het beste voor de klant. Als de relatie met de huisbank goed is en ze hebben een passend product, dan nemen we dat zeker mee in ons advies".

"Er zijn ook interessante ontwikkelingen op gebied van betalingsverkeerssystemen (FinTech) waarmee we kunnen helpen. Door de cloud technologie zijn er bijvoorbeeld betaalbare multibank oplossingen. Deze systemen kunnen meerdere banken aansluiten op het eigen ERP systemen waardoor het betalingsverkeer proces kan worden verbeterd. Grootste winst valt vaak te halen op het gebied van binnenkomende betalingen. Door optimaal data te laden in de boekhoudsystemen, kan het afletteren van facturen efficiënter. Dat bespaart vaak veel tijd en biedt sneller en meer inzicht", aldus René Schilder.

Voor meer informatie:
2FX Treasury
Postbus 60218
1320 AG, Almere
René Schilder
T: +31 651 222 543
E: rene.schilder@2fxtreasury.com
Kees Lakerveld
T: +31 610 752 015
E: kees.lakerveld@2fxtreasury.com
www.2fxtreasury.com