Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gladiolen op tijd voor Nijmeegse Vierdaagse?

Tholen - De regen van afgelopen weken heeft ook in de gladiolen voor ongemakken gezorgd. (Te) natte grond heeft bij verschillende kwekers tot schade geleid, of, zoals bij Theo Teunissen uit Malden, de teelt flink vertraagd. De bloemen lopen twee weken achter op schema en waar ze het vorig jaar met 12 man stelden kunnen ze het er nu met 8 man af. Tegelijkertijd leidt de beperkte aanbod weer wel tot hogere prijzen, wat voor kwekers dan natuurlijk weer positief is.



Dat vertelt Theo in gesprek met een verslaggever van Omroep Gelderland, dat hier is terug te luisteren.

Er zou gisteren zo’n 23 cent de steel betaald zijn op de verschillende veillocaties (Teunissen brengt zijn bloemen naar Rijnsburg en Naaldwijk). Volgens de kweker is dat veel, iets dat weer bevestigd wordt door Plantion. Ook daar worden flinke prijzen gehaald, wat naar diens mening eveneens te danken is aan een verminderd aanbod. Over de hele breedte hebben de producenten dit jaar minder planten opgezet, omdat het juist mooie weer van vorig toen zorgde voor een overschot en de prijzen deed kelderen. Ook Teunissen heeft dit jaar zo'n derde minder opgezet (3 miljoen dit jaar tov 5 miljoen in 2015).

Areaal
Qua areaal was 2013 voor de gladiool een slecht jaar. Dit kromp toen met ongeveer 100 ha naar zo’n 760 in 2014. Het daaropvolgende jaar bleef het min of meer gelijk; voor dit jaar moeten de cijfers nog komen (BKD).

Nijmeegse Vierdaagse
De gladiool staat deze maand goed in de belangstelling op de Bloemenagenda. Volgens Mooiwatbloemendoen is de bloem bezig aan een comeback. Voor meer informatie over de promotionele activiteiten, klik hier.

Het absolute piekmoment in gladiolenland is echter al jaren de Nijmeegse vierdaagse, die dit jaar van 16 t/m 22 juli wordt gehouden. Deelnemers die de eindstreep halen worden traditioneel onthaald op gladiolen – een idee dat, zo wil de legende, gestolen is van de Romeinen (een gladiator kon dikwijls ‘de dood of de gladiolen’ krijgen).