Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjan Kok, Kwekerij Kok;

Nieuwe State of the art kas voor de witte astilbe

Tholen - “De kas staat, de schermen worden er nu ingehangen en met 4 weken staan de eerste planten erin.” Dat vertelt Arjan Kok, eigenaar van Kwekerij Kok, dat nu op locatie in Westwoud zo’n 2000 meter aan het bijbouwen is. “Voor Westlandse begrippen misschien niet veel, maar in onze teelt is dat behoorlijk.”


Meer foto's van de nieuwbouw zijn o.a. te zien op het Twitteraccount van Kwekerij Kok

Witte astilbe
Kwekerij Kok is gespecialiseerd in de teelt van hosta en astilbe. De nieuwe kas is met name bedoeld om extra capaciteit te genereren voor die laatste, en dan met name de witte astilbe. “Dat is onze specialiteit. De astilbe is geen sowieso geen makkelijke plant om uniform en goed op kleur te krijgen, maar de witte astilbe is nog weer een klasse apart. Om de bloemen echt helemaal wit te laten zijn is niet makkelijk, omdat je er al snel wat bruin erin krijgt.”



Niet te warm, niet te koud
Om toch een zo strak mogelijke kwaliteit te kunnen garanderen, is het zaak in de winter de kas niet te koud, maar vooral in de zomer niet te warm te laten worden. “Het moet koel zijn in de kas, anders wordt het niks. Omdat wij de witte astilbe jaarrond willen gaan leveren, moet de kas daarom flink hoog zijn (poothoogte 6 meter), voorzien zijn van de nieuwste technieken, luchtbehandelingssystemen, diffuus glas, de juiste schermen en is het de bedoeling te gaan telen volgens de principes van Het Nieuwe Telen.”


Jan en Arjan Kok

Jaarrond productie
Een jaarrond productie van witte astilbe is uniek in Nederland en Kwekerij Kok zou ermee de eerste zijn. Met de nieuwe kas wordt dit mogelijk en bovendien wordt er een stap gezet naar een duurzamere, energiezuinigere teelt. Binnenkort, vertelt Arjan, zal ook een ander, al ouder gedeelte van de kas, die niet meer aan de moderne eisen op het gebied van teelt en duurzaamheid voldoet, worden omgebouwd tot een nieuwe, moderne kas.



De astilbe is een exclusieve bloem die slechts door een handjevol kwekers wordt geproduceerd – “en met een jaarrond productie zijn we zelfs maar met z’n tweeën.” Dit heeft te maken met de aard van het beestje: de teelt is lang, arbeidsintensief en om uiteenlopende redenen niet eenvoudig waardoor de meeste telers ervoor kiezen alleen in de zomer enkele weken in productie te zijn. Bij kwekerij Kok wordt bovendien geteeld op een eb- en vloed systeem, wat in de astilbe ook, letterlijk, uniek is.

Voor meer informatie:
Kwekerij Kok
Arjan Kok
Oudijk 2B
1617 KR Westwoud
T: 0229-262170
F: 0229-260616
M:0629174230
E: info@kwekerijkok.nl
www.kwekerijkok.nl