Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Chrywijk;

"Niemand anders teelt op deze manier bouvardia’s"

Tholen - Het kweken van bouvardia’s is al een exclusieve teelt, maar de manier waarop Chrywijk het aanpakt is, letterlijk, uniek. “Normaal gesproken worden bouvardia’s geweekt als rozen. Je hebt een struik, die staat een paar jaar en daar snij je telkens weer stelen van. Wij hebben het over een andere boeg gegooid en zijn ze gaan kweken als chrysanten. Dat wil zeggen: van iedere stek snijden we één steel. Een teelt duurt 10 weken en dan begin je weer opnieuw, met nieuw stekmateriaal. De belangrijkste reden om het zo, en niet op de traditionele wijze te doen, is dat je op deze manier altijd een uniforme lengte en kwaliteit krijgt.”


Lies van Wijk tussen de bouvardia's

Dat vertelt Aaltje van Giessen van kwekerij Chrywijk, een bedrijf dat sinds jaar en dag gespecialiseerd is in chrysanten maar er sinds een aantal jaar bouvardia’s bij is gaan doen. Met vooral die laatste timmert het bedrijf hard aan de weg: van de 8 ha zijn er inmiddels 5 (het nieuwe gedeelte) voor de bouvardia bestemd en wekelijks worden er 400.000 stelen geleverd. Dat aantal groeit nog elke dag, omdat tot voor kort slechts 3 ha voor de bouvardia gereserveerd was. Het huidige assortiment bestaat uit 10 variëteiten, maar ook dit wordt binnenkort opgeschaald. Royal van Zanten is leverancier van het stekmateriaal. In z’n geheel genomen maakt de bouvardia productie van Chrywijk ongeveer de helft van de totale landelijke productie uit.

'Harttak'
In zekere zin kun je zeggen dat Chrywijk het telen van bouvardia als ‘harttak’ heeft uitgevonden. “Niemand anders teelt op deze manier bouvardia’s. Waarom wij het toch zo doen heeft ongetwijfeld te maken met onze achtergrond in de chrysanten. Zowel qua fysieke inrichting van de kas als qua mentaliteit kunnen wij goed met deze manier van telen overweg. Daarnaast vatte Lies van Wijk, die al 25 jaar in de chrysanten zit, het op als een uitdaging het zo doen. En dan heb je nog het kostenplaatsje: 400.000 takken betekent ook 400.000 stekken in de week, wat een kweker wel twee keer zal doen nadenken – en wat bovendien voor een veredelaar niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Tegenover dit alles staat dan weer wel een hoge productie, de reeds genoemde continue en uniforme kwaliteit en het feit dat je voor de handel jaarrond een interessante partij bent.”


Een kijkje achter de schermen:

'Een echt bloemisterij product'
De bouvardia is geen massaproduct en dat hoeft het van Chrywijk ook zeker niet te worden. “Het is een echt bloemisterij product. Alle bloemisten vinden het schitterend en willen het hebben. Wij willen die bloemist op zijn wenken bedienen en jaarrond een zo groot mogelijk assortiment beschikbaar hebben. Nu bestaat dit assortiment nog uit 10 soorten, maar dat zal binnenkort worden uitgebreid. Met verschillende soorten doorlopen we nu de laatste testfasen. Om verder de handel zo goed mogelijk te kunnen voorzien, zijn wij alle dagen op alle veilingen aanwezig.”


De zwaarste kwaliteit 70 cm bouvardia's komen op de markt onder het eigen merk Brilliant Selection

De bouvardia heeft te stellen met een niet heel sterk imago, maar volgens Aaltje zijn er de laatste jaren zowel op het gebied van de veredeling als op het gebied van de teelt grote stappen gezet. Of de vraag nu aantrekt, het product nu beter is dan vroeger of dat zij en concullega’s het beter in de markt weten te zetten is volgens haar een gevalletje ‘de-kip-of-het-ei’. “Wij geloven in het product, de bloemist loopt ermee weg en met onze nieuwe manier van telen geven wij een boost aan de bouvardia teelt als geheel.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Chrywijk BV
Kooiweg 3
5603 VT Brakel
Lies van Wijk
M: 06 - 55 19 46 91
Aaltje van Giessen
E: aaltjevangiessen@upcmail.nl
www.chrywijk.nl
www.facebook.com/profile.php?id=100011529108653