Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
10 jaar Kas als Energiebron

"Energiebesparing niet ten koste van kwaliteit of productie"

Tholen - Niet sturen op gevoel en gewoonte, maar op basis van kennis. En niet verwachten direct een enorme besparing te realiseren, maar leren van de weg ernaar toe. Dat waren de twee belangrijkste lessen die gisteren te trekken waren uit de verhalen van telers tijdens het Energiek Event.



Bekijk de fotoreportage hier.

De tuinbouw draait door, gisteren op het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Daar werd het jaarlijkse Energiek Event gehouden - met een opkomst van zo'n 200 bezoekers uit toelevering, sier- en groenteteelt een drukbezochte dag. En een feestelijke dag: tijdens het Energiek Event werd namelijk ook stilgestaan bij tien jaar Kas als Energiebron. Het samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven richt zich op het besparen van energie en het verduurzamen van de te gebruiken energie. Kas als Energiebron bestaat sinds 2016 en loopt nog tot eind volgend jaar. De insteek vanuit de overheid en het bedrijfsleven is om het programma te verlengen. De overheid wil daar graag de 50/50-kostenverdeling voor aanhouden - maar daar zijn de onderhandelingen nog over gaande. In ieder geval was er nu een grote opkomst te zien op het evenement en werd er geproost op het tienjarig bestaan.



Besparen
Het Nieuwe Telen is geen garantie voor directe besparingen op de energie. Dat werd duidelijk uit de verhalen van de telers die de afgelopen jaren aan de slag zijn gegaan met de teeltwijze. Tijdens het collectieve deel van het Energiek Event spraken ze over lange leerprocessen, kostbare vergissingen ("gelukkig zijn er subsidies") en continu blijven bijsturen en opletten. Maar uiteindelijk met resultaat: Besparingen van 40%, geen gasverbruik en betere kwaliteit product. En, misschien wel belangrijker: met veel kennis en vertrouwen om er in de toekomst mee door te gaan. "We zijn nog niet klaar", constateerde elke teler die bij Maurice Wubben aan tafel schoof. "Er is meer mogelijk." Het duidelijkste voorbeeld hierbij is misschien wel de gesloten kas. Terwijl de gesloten kas zelf misschien geen doorslaand succes bleek, bieden de gebruikte technieken wel enorm veel kennis en mogelijkheden om verder te verduurzamen in de tuinbouw.



Anders denken
Opvallend is ook de denkwijze van de ondernemers die met Het Nieuwe Telen aan de slag gaan. Zo vertelde de jonge paprikateler Michael hoe hij vanuit zijn studie probeert te verklaren hoe en waarom zijn vader bepaalde keuzes in de kas maakt. "Ik kan er niet tegen dat er op gevoel gestuurd wordt. Ik wil de paprikaplanten snappen op basis van kennis."

Na het plenaire deel werden diverse workshops gegeven en konden de bezoekers de proeven bij Wageningen UR bezoeken. Volgende week meer hierover.

Bekijk de fotoreportage hier.