Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet en José Mulders, Mulders Sierteelt:

Zuid-Amerikaanse Inca Goudbes door de brievenbus

Tholen - Mulders Sierteelt is een vaste planten bedrijf van Piet en José Mulders met hoofdzakelijk de teelt van het Physalisplantje, beter bekend als het oranje lampion plantje, een sierplant voor in de tuin.

Ook bestaat er een Physalisplant die eetbare bessen produceert, de Inca Goudbes. De Latijnse naam van deze Inca Goudbes is Physalis Peruviana. De goudgele Inca-bes zit opgesloten in een verdroogd strokleurig lampionnetje. Je kunt zeggen dat de Inca-Goudbes zichzelf verpakt in een papierachtig, milieuvriendelijk en biologisch snel afbreekbaar zakje. De bes heeft geel vruchtvlees met zachte eetbare pitjes. De smaak van de rijpe bes is zoet-zuur en heeft iets weg van ananas. Daarnaast zijn Inca Goudbessen een rijke bron van diverse vitamines en eiwitten en is het een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Bovendien staat de Inca Goudbes in de kruidentherapie te boek als een antibacterieel, koortswerend, vochtafdrijvend, immuunsysteemversterkend en ontstekingsremmend medicijn.


Piet en José, hier in de stand op de Seasonal Trade Fair in Naaldwijk eerder deze maand.

Piet en José waren al enkele jaren bezig om deze plant te kweken maar dat wilde maar niet lukken, totdat zij tijdens een paardrijvakantie in Zuid-Amerika een teler spraken die hectaren vol teelde met de eetbare Phsysalisbessen en deze bessen naar Europa exporteerde. Nadat Piet en José voorzien waren van volle schalen Physalisbessen, kwamen zij met deze Zuid-Amerikaanse teler overeen, dat zij uitgangsmateriaal van hem konden betrekken om deze teelt ook in Nederland uit te proberen. Eenmaal thuis begonnen zij gelijk met het opzetten van een proef – en met succes. De Inca Goudbessen rijpen in ons Nederlands klimaat goed af en hebben een overheerlijke smaak.



Nieuw concept
Mulders Sierteelt is op zoek gegaan naar een manier om deze Inca Goudbesplant op de markt te brengen. Naast levering aan diverse tuincentra hebben Piet en José een nieuw concept uitgedacht, waarbij de consument deze Inca Goudbes ook rechtstreeks kan kopen. Via www.incagoudbes.nl kan de consument vanaf begin april voor 9,95 incl. verzendkosten 3 plantjes in een doosje dat door de brievenbus past bestellen. Vanaf 1 mei - 'nog juist voor de Moederdag' - zullen de stekjes daadwerkelijk leverbaar zijn. Deze zijn reeds goed doorworteld en kunnen meteen na ontvangst in een terraspot van minimaal 25 cm of in de volle grond worden gepland. In een pot heeft de voorkeur, omdat potgrond sneller opwarmt en de plant beter gedijd in warme aarde. Men moet de plant wel beschermen tegen nachtvorst. Vanaf begin september kunnen de bessen dan worden geplukt.



Tot slot heeft Mulders Sierteelt de website www.physalisrecepten.eu gelanceerd. Hier kan de consument smakelijke ideeën opdoen hoe de bes in recepten verwerkt kan worden. “Maar rijpe Inca Goudbessen zijn ook heerlijk om puur te eten. Verwijder het steeltje en het lampionnetje en was de vrucht in water en voilà: gewoon zo uit het vuistje!"

Voor meer informatie:
Mulders Sierteelt
Piet en José Mulders
Voorteindseweg 11a
5091 TJ Middelbeers
T: 013-5142198
F: 013-5143480
E: info@mulders-sierteelt.nl
www.mulders-sierteelt.nl