Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef naar remmen perkplanten zonder chemie

Deze week start bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk een onderzoek naar de werking van niet chemische remmingsmiddelen in perkplanten. Er worden daarbij drie natuurlijke groeibeïnvloedingsmiddelen getest, een van Koppert Biological Systems, een van Van Iperen en een van Melspring. Delphy gaat zelf tijdens de proef een mechanisch systeem inzetten om de groei van de planten te beïnvloeden.



De proef is voortgekomen uit de Arenasessie ‘Vervanging chemie in de perkplanten' die in november vorig jaar werd gehouden. Daar werd door de perkgoedplantensector geconcludeerd dat de sector er naar moet streven om de inzet van chemische groeiregulatoren te verminderen. Jeroen van Buren, manager potplanten bij Delphy: “Dat is nodig vanwege twee ontwikkelingen. Zo is de verwachting dat voor fabrikanten chemische groeiregulatoren steeds minder interessant worden waardoor het aantal middelen met een wettelijke toelating zal verminderen.

Maar ook de afzetmarkt oefent druk uit op het gebruik van chemische remmiddelen. Afnemers stellen steeds vaker eisen aan het gebruik van middelen omdat zij duurzamere producten wil verkopen.” Naast deze redenen brengt het toepassen van groeiregulatoren voor de teler aanzienlijke kosten en arbeid met zich mee. Volgens Van Buren gebruiken perkplantentelers al vrij veel verschillende alternatieve middelen voor chemische groeiregulatie.

Echter, er is nog maar weinig onafhankelijke en wetenschappelijke kennis over de werking van deze middelen. Met deze onafhankelijke proef zal er meer duidelijkheid ontstaan over de werking van de drie gebruikte alternatieve groeiregulatoren.

De proef wordt uitgevoerd op een oppervlakte van 120 m² en daarbij worden de twee soorten van Florensis: Petunia surfinia ‘Sky Blue’ en Sanvitalia ‘Inca’, getest. De planten staan in een 10,5 cm pot. De proef bestaat uit vier experimentele behandelingen en 2 controles (behandeld en onbehandeld). Aan het einde van de proef zal de compactheid worden gekwantificeerd door de planthoogte te meten, het aantal vertakkingen en het versgewicht.

De proef is vorige week gestart en zal doorlopen tot week 18. Delphy en het consortium dat participeert in de proef wil op donderdag 21 april de proefresultaten tonen aan geïnteresseerden. Deelnemende partijen in deze proef zijn: Koppert Biological Systems, Van Iperen, Melspring, Delphy, Klasmann-Deilmann en Florensis.

Voor meer informatie:
Delphy
Agro Business Park 65
6708 PV Wageningen
T: 0317 491 578
F: 0317 460 400
www.delphy.nl
Publicatiedatum: