Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Switchen tussen groenten en perkgoed in een en dezelfde kas

Tholen - In 2011 begon Emsland Gemüse met het zgn. dubbelsysteem, een systeem waarbij eenvoudig geschakeld kan worden tussen tomaten- of komkommerteelt en perkgoed in een en dezelfde kas. Een fascinerend systeem en nog altijd uniek. “We hebben alles zelf bedacht en ontworpen en de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het heel goed werkt”, aldus Erwin Savenije, samen met Ton Peters verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf.



Het snel kunnen wisselen tussen sierplanten en groenten is wat Emsland Gemüse zo bijzonder maakt. In de praktijk werkt dit als volgt. Wanneer de kappen volstaan met perkgoed, is de vloer, uiteraard op de plantenpotten na, vrij. Wanneer deze echter ruimte moeten maken voor tomaten of komkommers, wordt middels een systeem van haken en draden het buisverwarmingssysteem en de irrigatiebuizen, die aan het kasdek bevestigd zijn, naar beneden gelaten. Substraatmatten worden op de grond gelegd, de irrigatiebuisjes worden in de matten gestoken en de teelt kan beginnen. In een later stadium worden de planten dan aan de draden gehangen, iets waar natuurlijk ook in de inrichting van de kas in voorzien is.



Andere mindset
Wanneer er perkgoed wordt gekweekt, wordt het intern transport geregeld door een eveneens aan het kasdek bevestigde constructie. Met dit door Achterbosch geïmplementeerd systeem kunnen hele kappen in notime worden volgezet of geruimd. Wanneer er geen perkgoed, maar daarentegen komkommers of tomaten staan, kan dit systeem niet gebruikt worden. "De tomatenteelt is echt iets anders als die van het perkgoed," vertelt Erwin. "Dit vereist een andere aanpak, een andere logistiek, een andere mindset. Er worden simpelweg andere eisen gesteld aan zowel het teeltproces als aan het product, maar ook heb je te maken met andere werkzaamheden en een andere type planning. Een mooi voorbeeld, waarin dit alles zichtbaar wordt, is in het gebruik van de paden. Wanneer we perkgoed kweken, gebruiken we alleen het middenpad. De kappen zijn 230 meter diep, maar met de geïnstalleerde automatisering is dat geen enkel probleem. Wanneer een medewerker echter het tomatengewas in moet, is 230 meter wel erg ver. Daarom is er precies in het midden nog een pad, dat we alleen gebruiken wanneer wij groenten telen: het groentenpad."



Dit jaar is men per 1 januari op de helft van het teeltoppervlak - in totaal beschikt men over ruim 12,5 hectare - begonnen met tomaten (alleen smaaktomaten, uitsluitend bedoeld voor de lokale markt). Omdat bij Emsland alles op contractbasis wordt gekweekt, is de verdeling perkgoed-groenten altijd weer anders.



Emsflower
De kassen van Emsland Gemüse maken deel uit van Emsflower, een bedrijf dat uit meer dan 100 ha glas verspreid over vier locaties bestaat. Het centrum van alle bedrijfsactiviteiten ligt in Emsbüren, net over de grens in Duitsland. Het bedrijf is er een lokale trekpleister: naast het enorme productieoppervlak, vindt men er een tropische vlindertuin, een restaurant, een showkas, kan men er rondleidingen krijgen en is er aan de overkant van de weg ook nog eens een groot tuincentrum.

Voor meer informatie:
Emsland Gemüse
Erwin Savenije
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren
Duitsland
T: +49 5903 93553 287
M: +49 172 7952 831
E: erwin@emsflower.de
www.emsflower.de