Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VGB: Zondagse Valentijn tempert verwachtingen verkoop

Hoewel veel winkels door de 24-uureconomie ook op zondag open zijn, lijkt de combinatie van die dag met Valentijn de bloemenverkoop niet te stimuleren. Tot die conclusie komt de VGB. Volgens exporteurs ligt de vraag aan de vooravond van het feest der liefde (aanstaande zondag) ongeveer op het niveau van vorig jaar. Toen werd de afzet gedrukt door het samenvallen met carnaval.
 


Verwachtingen getemperd

In Nederland zijn veel bloemenwinkels a.s. zondag open en dat geldt ook voor veel andere exportlanden. “Maar onze klanten hebben gekeken hoe hun afzet bij vorige vieringen van Valentijn op zondag was en werden daardoor kennelijk toch een beetje voorzichtig met hun inkoop”, zegt directeur Jan de Boer van exporteur Barendsen in Aalsmeer. “Wij zijn voorzichtig optimistisch. Maar onze verwachting wordt door die zondag wel wat getemperd.”

Bloemenbesteldienst Fleurop in Duitsland, de grootste Nederlandse exportmarkt, verwacht twintig procent minder afzet dan wanneer Valentijn op een andere dag zou vallen. Dit weten rechtstreeks aan detaillisten leverende grossiers (zogenoemde lijnrijders) te vertellen.


Met Valentijn worden er miljoenen bloemen verhandeld. Lucas Vos: "Royal FloraHolland draait dan ook op volle toeren. De veiling puilt uit met allemaal mooie bloemen en planten. Vooral rozen: wel 100 miljoen stuks en tulpen wel 120 miljoen gaan de hele wereld over." In bovenstaande video krijgt men een impressie van die topdrukte, waarbij duizenden karren ogenschijnlijk - maar in werkelijkheid tot in de puntjes geredigeerd - kriskras door elkaar heen rijden (bron: Royal FloraHolland)

Rode rozen zijn verreweg favoriet, maar ook andere soorten bloemen in die kleur doen het goed. Zo ook tulpen. Het in die bloem gespecialiseerde bedrijf Gebr. Barnhoorn in Rijnsburg met veel export naar Zwitserland (“70% van onze afzet bestaat uit tulpen”) meldt dat voor maar enkele soorten de prijzen extreem zijn. Daaronder vallen bijvoorbeeld extra lange rode rozen. Andere exporteurs bevestigen dat.

Prijzen iets onder topniveau

De meeste soorten waren wel duurder dan anders, maar bereikten deze week geen aan Valentijn gerelateerd topniveau. Zelfs op woensdag, toen een ‘Valentijn prijsniveau’ werd verwacht, bleef dat voor veel soorten achterwege, meldt onder meer de in Duitsland actieve exporteur Koen Heyl in het Westland. Evenals bij sommige andere exporteurs komt het bestellen door cliënten overeen met de prognose van zijn bedrijf. “Maar klanten in de dichtbij gelegen landen zijn geneigd tot het laatste moment te wachten met kopen”, zegt lijnrijder Cees Heemskerk in Rijnsburg.

“Niet spectaculair”, noemt Marcel Zandvliet van Dutch Flower Group, de grootste bloemen- en plantenexporteur met tientallen werkmaatschappijen, de gang van zaken rond Valentijn. “De bestelpatronen lopen vrijwel synchroon met onze planning. Dat geldt voor zowel onze afzet aan retailers als aan de importerende groothandel. Prijsniveau en volume van de geleverde producten liggen in lijn met die van vorig jaar. Wij denken wel dat de zondag een rol speelt in sommige landen.”

Een exporteur op Frankrijk meldt schalks dat daar ook meespeelt dat veel mannen op zondag, behalve hun eigen vrouw, lastig andere dames met bloemen kunnen gaan verwennen. Voor de meeste exportbedrijven was de woensdag verreweg het drukst. De prijzen op de veiling zijn voor Valentijn ook min of meer redelijk door een forse aanvoer, zeggen handelaren. Overigens klagen sommige bedrijven dat veel bloemen wel een ‘winterkwaliteit’ hebben rond dat liefdesfeest zodat men voor de betere bloem al snel in een hoger segment vervalt.
 
bron: VGB
Publicatiedatum: