Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De kas als woning van de toekomst

Tholen - Ook al staat de regio al bomvol glastuinbouw, toch kunnen veel Westlanders het niet laten. Achter hun huis zetten ze nog een hobbykasje weg. In Amsterdam doen ze het anders: daar zetten ze een huis in een kas.

"Wonen in een kas is een manier van wonen die past bij de toekomst." Dat vertelt Danny van Kessel van architectenbureau cc-studio. Het bedrijf ontwierp samen met Dill Architecten een kashuis, dat nu gebouwd wordt in Amsterdam. De twee woningen die in de kas komen, worden binnenkort bewoond door ondernemers van de architectenbureaus. "Het is energiezuinig en biedt een heel eenvoudige vorm van duurzaamheid. Je zet een jas om het huis, maar verder heb je geen machine die meer of minder moet doen om het klimaat in stand te houden."






Kaswoning
Bij cc-studio zijn ze om die reden al jaren bezig met de ontwikkeling van kaswoningen. De basis voor het huidige systeem is een Venlo-kas. In samenwerking met Boal Systems is het model aangepast voor woningbouw en dit jaar is er gestart met de bouw. Momenteel wordt het glas geplaatst en kan de afronding van de binnenbouw beginnen. De kaswoning in Amsterdam wordt energieneutraal. "Als je de kas wegneemt, moet je meer dan 50% extra stoken om hetzelfde klimaat in het binnenshuis te krijgen."



Maar niet alleen in Amsterdam, ook in Utrecht komen de kaswoningen te staan. Daar gaat het om een project van veertien huizen. "Je basis is je kas. Daarbinnen is de woning volledig aan te passen. Als starter kun je beginnen met een kleine woning, later kun je het uitbreiden", vertelt Van Kessel. Daarnaast wijst hij ook op de ruimtelijke indelingen. "Voor een architect is dit heel leuk om te doen. Het huis is niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Je kunt werken met verschillende terrassen en vides, van boven en naar beneden." Het is bovendien ook een heel groen concept. "In Scandinaviƫ heb je meerdere kaswoningen staan - daar heten ze Naturhus. Bewoners daar kunnen jaarrond oogsten uit hun eigen kas."






Klimaat
Het klinkt intrigerend, maar hoe houd je binnen het klimaat onder controle? "Dat blijft spannend", erkent Van Kessel. "We hebben Ecofys een klimaatmodel van het kashuis in de computer laten simuleren en daar alle klimaten uit een jaar op los gelaten. Daaruit bleek dat op warme dagen, die meestal in de kas toch het pijnpunt zijn, een soort zolderklimaat ontstaat: het wordt warm, maar niet oncomfortabel warm. Dat was heel bemoedigend." Bovendien kan de kas op elke verdieping geopend worden. "Met schuifpuien in de gevels. En het kasdak, of kasdek, zoals dat in de tuinbouw heet, kan ook open. Door het interne hoogteverschil van 15 meter ontstaat eenzelfde thermische werking als in een schoorsteen: de warmte trekt naar boven en de koude komt van onderaf erin. Daardoor koelt het snel."