Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere lichtbenutting in roos door aangevuld SON-T spectrum

Door het SON-T spectrum aan te vullen met speciaal ontwikkelde LED lampen van Valoya kan het de lichtbenutting verhoogd worden tot 9%. De LED lampen moeten nog wel efficiënter worden, maar daar wordt aan gewerkt. Dat bleek uit onderzoek op een rozenbedrijf van Wageningen UR Glastuinbouw, Plant Dynamics en medewerkers van het praktijkbedrijf.



In de winter 2014-2015 is een deel van het rozenbedrijf belicht met een 'hybride' opstelling van 103 µmol SON-T en de Valoya LED lamp G1. Deze lamp is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als aanvulling op (dus altijd in combinatie met) SON-T. De LED lampen zijn in twee verschillende intensiteiten opgehangen: 57 of 103 µmol (één of twee strengen lampen per bed). In vergelijking met de gangbare installatie van het bedrijf (191 µmol SON-T), leverde het aangepaste spectrum, afhankelijk van de intensiteit van de toegevoegde LED belichting, een 7,2% tot 9% hogere lichtbenuttingsefficiëntie bij het ras Avalanche op. De hogere lichtbenutting kon echter niet worden verklaard door de verrichte metingen aan het gewas (SPAD, knoptemperatuur, fotosynthese, bladoppervlakte, huidmondjesweerstand, etc.).

Dit biedt perspectief voor energiebesparing. Hiertoe zal de energie-efficiency van de gebruikte Valoya G1 lampen naar een output van minimaal 1.7 μmol PAR per Watt moeten stijgen. Hier wordt door Valoya al aan gewerkt.

Aanvullend onderzoek naar effect van lichtkleur
Aanbevolen wordt om aanvullend onderzoek te doen naar de effecten van lichtkleur bij roos. Vragen die er onder meer liggen zijn of andere rozenrassen even positief reageren op het aangepaste spectrum, of het gewas compacter kan worden met een hoger aandeel blauw en of met meer verrood licht de bloemen nog zwaarder worden, met een grotere bloemknop. En wat is de fysiologische verklaring voor dit resultaat?

Het eindrapport is hier te bekijken

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: