Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lex Scheffers, Amazoneplants

"Je kan de tuinder uit de tuin halen maar de tuin niet uit de tuinder"

Lex Scheffers (51), anthuriumkweker van Amazoneplants, stopte elf jaar geleden even met ‘tuinen’. Hij pakte een studie psychologie op omdat hij op dat moment twijfelde aan tuinder zijn en de eindeloze schaalvergroting. Na een paar jaar vroeg zijn vriend Fred van Zijl hem om samen een bedrijf te starten. Het bloed kroop waar het niet gaan kan en nu draaien ze sinds 2011 samen Amazoneplants.

Een uitbreiding van het bedrijf staat op de planning voor 2019. Lex: "Je kan de tuinder uit de tuin halen maar de tuin niet uit de tuinder."



Vrijwel geen personeel
In de kas bij Amazoneplants zie je weinig personeel. Wel een mobiel transportsysteem dat de potanthurium naar de juiste plek transporteert en zorgt dat het logistiek allemaal draait in de kas. Dit systeem zat al in de kas van de vorige eigenaar die snijchrysanten teelde. Toen Fred en Lex besloten om samen potanthurium te gaan telen werd er al gebruik van gemaakt. Het zorgt ervoor dat er vrijwel geen personeel meer aanwezig hoeft te zijn in de kas. "Dit systeem met teeltgoten in roltafels en het bijbehorende watergeefsysteem is vrij uniek in de sierteelt."

Een bedrijf starten in de crisis
Lex en Fred besloten in 2011 dat ze samen potanthurium gingen telen. Het moment van de start viel wel ongelukkig samen met de economische crisis in Nederland. Dat zorgde ervoor dat er wat moeilijke jaren qua prijsvorming waren. "Veel mensen verklaarden ons voor gek dat we een bedrijf gingen starten. Maar we hebben toch doorgezet omdat we kansen zien." Hoe was het om als relatieve nieuwkomer met potanthurium in een moeizame markt terecht te komen? "We hebben een paar jaarrond en onder de kostprijs gewerkt. Het werven van nieuwe klanten ging moeizaam maar het vorderde gestaag."

Uitbreiding
Na een paar jaar last van de crisis te hebben gehad, gaat Amazoneplant deze winter het bedrijf uitbreiden doordat de tomatenkas ernaast van compagnon Fred erbij getrokken wordt. Het mobiele teeltsysteem wordt ook in deze kas geïnstalleerd. Dus toch schaalvergroting na een paar moeizame jaren? Lex: "We ontkomen er niet aan. Het is nodig om de toekomst tegemoet te treden. Ons assortiment is uitgebreid en we gaan ook 12 en 14 cm potanthurium kweken. Zo kunnen wij de 3 belangrijkste potmaten Anthurium aan onze klanten leveren. We hebben een paar rassen van Anthura die alleen Amazoneplants exclusief mag produceren. Op deze manier kunnen wij ons onderscheiden en kunnen we zo meerwaarde uit de markt halen."

Leuk team
Hoe ziet Lex de toekomst? "We kunnen met de nieuwe kas en de uitbreiding in rassen weer zo'n tien jaar vooruit. Wat er dan gebeurt, geen idee. Ik heb in ieder geval geen kinderen die het bedrijf over willen nemen. Fred heeft wel zonen die het interessant vinden. We kijken wel. Nu ben ik in ieder geval een leuk team met Fred. We zijn en compagnons en vrienden sinds onze jeugd. Fred doet de teelt en de techniek in de kas en ik doe de verkoop en de dagelijkse gang van zaken. We vullen elkaar mooi aan."

Bovenstaand artikel verscheen eerder op de website van Royal FloraHolland. Auteur is Rianne Nieuwenhuize.
Publicatiedatum: