Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Brexit bijeenkomst met minister Carola Schouten op Royal FloraHolland

Koffiedik kijken voor gevorderden

Tholen - Op 29 maart 2019 is de Brexit een feit. Wat dat precies is, weet niemand, en wat dat voor gevolgen heeft eigenlijk ook niet. Tegelijkertijd zal het hoe dan ook voor de onderlinge handel, tussen het VK en de EU in het algemeen en die tussen het VK en Nederland in het bijzonder, grote gevolgen hebben. Een patstelling die tot hoofdbrekens leidt en gisteren de minister van LNV Carola Schouten, de voorzitter LTO Nederland Marc Calon, de voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer en een 265 tal ondernemers uit de Nederlandse agrarische sector bij elkaar bracht op de bloemenveiling in Naaldwijk.


Carola Schouten spreekt de volle veilinghal toe

Twee scenario's
De minister ziet twee scenarioís. Ten eerste, er komt geen deal. In dat geval wordt Engeland een zgn. derde land en treden bij wijze van default de regels van de WTO in werking. Dat betekent (hoge) importtarieven, allerlei vertragingen en administratieve rompslomp. Het tweede scenario, er komt wel een deal. Maar daar is dan op dit moment weer niets concreets over te zeggen. Naar eigen zeggen is nu vooral het volgende adagium van toepassing: ďNothing is agreed until everything is agreed.ĒHarde Brexit
Wel of geen deal, 29 maart is vastgepind. Maar ook is vastgelegd dat, wat er dan ook afgesproken is, pas een kleine twee jaar later in werking treedt. De tussenliggende tijd is dan een Ďovergangsperiodeí. Een en ander rustig even aankijken lijkt dan een voor de hand liggende optie, maar daar is Hans de Boer van VNO-NCW het grondig mee oneens. ďIn het begin geloofde ik er helemaal niks van, van die zogenaamde harde Brexit. Politiek gesproken is het irrationeel, in niemands belang. Maar nu ben ik bang dat die er toch komt.Ē De Britten, legt hij uit, hebben hun kiezers van alles beloofd en kunnen nu niet meer terug. Tegelijkertijd zal er in de agro- en andere sectoren in het VK een sterke lobby zijn tot goede afspraken te komen, afspraken die ook Nederland maar wat graag maakt. Brussel zal echter weer niet toestaan dat Nederland een of andere uitzonderingspositie verwerft Ė en dus is er geen deal op 29 maart.


Hans de Boer van VNO-NCW, Marc Calon van LTO Nederland en dagvoorzitter Stefan Wijers

Voorbereiden
Een harde Brexit dus, maar hoe het ook zal uitpakken, bepaalde voorbereidingen zou men wel degelijk kunnen treffen. Het veelgenoemde maar ongedefinieerde Ďdroogzwemmení is een hele mooie, en ook is het volgens de geleerden raadzaam de banden met de Britse handelspartners nog eens extra aan te halen. Concreter kan men denken aan potentiŽle oplossingen voor potentiŽle logistieke en fytosanitaire problemen. Vanuit overheidswege is men mensen aan het aannemen bij de douane en de NVWA, zorgt men naar eigen zeggen voor extra capaciteit om wachttijden bij grensformaliteiten te voorkomen en denkt men mee over het opzetten van pre-clearance faciliteiten. Ook valt voor de individuele ondernemer allicht te denken aan het behalen van een AEO certificaat, en sowieso is het een goeie je oor links en rechts te luisteren te leggen - zie brexitloket.nl, hulpbijbrexit.nl, doe de Brexit Impact Scan en lees de Brexit-nieuwsbrief van VNO-NCW.


Een paneldiscussie met, v.l.n.r., Michiel van Veen (Royal Lemkes - die zijn verhaal deed voor de camera van EenVandaag), Peter van de KCB, Jan Meijer van de NVWA, Roel van 't Veld van de douane en Ester Barendregt van de Rabobank.

't is stil, aan de overkant
Zelfs wanneer met alle scenarioís rekening is gehouden en men alle mogelijke voorbereidingen getroffen heeft, dan blijft een grote vraag overeind: ďWat gebeurt er aan de andere kant?Ē Wat doen ze in het VK op gebied van regelgeving en douane? Is men achter de schermen bezig de gemeenschappelijke handel te faciliteren? Natuurlijk, zou je denken, maar niemand die er zicht op heeft. Opvallend is dat ook de minister, zij het in diplomatieke bewoordingen, aangaf vraagtekens te hebben bij het gevoel van urgentie.Helemaal nergens heen
Last but not least is er een derde, tussen de regeltjes door door alle partijen gedeeld scenario, dat Engeland niet wegdrijft. De onderlinge handel is enorm, heeft diepe historische wortels en beiden hebben, zoals De Boer al zei, alle belang bij een continuering daarvan. Ter illustratie (cijfers uit het persbericht): de geschatte exportwaarde van verwerkte groenten en fruit bedraagt 2 miljard euro (waaronder veel glasgroenten, uien, verwerkte producten), vleesproducten  bedraagt 1,3 miljard, sierteelt 1,1 miljard, zuivelproducten 250 miljoen, aardappelen 200 miljoen en suikerbieten 154 miljoen.

Publicatiedatum: 29-6-2018
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 "Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeŽnkwekers"
20-7-2018 Hoogstraten heeft grootste glastuinbouwareaal van BelgiŽ
19-7-2018 Floridata identificeert top 10 meest opkomende exportmarkten voor de sierteelt
19-7-2018 Blijven Nederlandse bedrijven weg op Fruit Logistica?
17-7-2018 Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten
17-7-2018 "Constant doorleren onmisbaar voor toekomstbestendige sector"
16-7-2018 Budget subsidie verwijderen asbestdaken verruimd
16-7-2018 "We zitten goed in de wedstrijd, maar het gaat niet vanzelf"
13-7-2018 Bloemen- en plantenexport handhaaft niveau in weerwil van omstandigheden
12-7-2018 Rozen: weinig aanbod uit Afrika
12-7-2018 "Pond is speelbal van Britse politieke chaos"
11-7-2018 Zo maak je de optimale productfoto's
10-7-2018 Keurmeesters: de ogen en oren van de sector
9-7-2018 Subsidiepotje voor verwijderen asbest is leeg
6-7-2018 Brandweer mag waterput telers gebruiken
6-7-2018 Veilingteam CNB veilt drie keer zo veel gewassen dan vorig jaar
3-7-2018 Bloemenexport leverde Kenia $420 miljoen op in vier maanden
3-7-2018 Zomerbloemen: Volumes stijgen, prijzen zijn goed
2-7-2018 Invasieve soorten toegevoegd aan Unielijst
29-6-2018 Werknemers werven voor Noord-Limburgse glastuinbouw

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code