SDE-subsidie voor tweede doublet

Geslaagde tweede productietest Trias Westland

Op 31 mei jl. vond de productietest plaats van de tweede put (productieput) van het Trias Westland-doublet. Trias: "De test is goed verlopen en heeft bevestigd dat we een uitstekend reservoir hebben aangetroffen." Op basis hiervan kan een warmtenet aangelegd worden met een capaciteit van 17 – 21 MWth. Concreet betekent dit dat op deze bron minimaal 26 glastuinbouwbedrijven worden aangesloten en maximaal 32 bedrijven.


Foto Twitter Trias Westland: Warmtenet bovengronds

Voor de bedrijven die niet op het eerste doublet worden aangesloten, komen er de komende jaren nieuwe geothermiebronnen bij, waardoor ook zij kunnen verduurzamen. Trias Westland heeft onlangs SDE-subsidie gekregen voor een tweede doublet. Trias: "Deze forse financiële bijdrage is een startschot voor de concretisering van ons tweede doublet. Om van deze subsidie gebruik te kunnen maken, moeten we binnen een jaar opdracht verstrekken aan de boorder."

Foto Twitter Trias Westland: Tweede productietest

Warmtenet
Met 87 graden en een uitstekende doorstroming heeft Trias Westland een ideale put om warmte te winnen. De eerst geboorde put bleek eerder al gunstig voor injectie van het afgekoelde water. Bij de productietest eind mei is wederom gas aangetroffen. In eerste instantie zal een ketel het gas omzetten in extra warmte, maar het is de bedoeling om in een latere fase het gas in een WKK om te zetten in elektriciteit en extra warmte. Een deel van de elektriciteit zal gebruikt worden om het hete water op te pompen. Alle warmte zal zijn weg vinden naar de bedrijven in de vorm van gecontracteerd vermogen en eventueel via een handelsplatform. “Hoeveel bedrijven precies op deze bron aangesloten worden, hangt o.a. samen met nieuwe geothermiedoubletten in de omgeving”, zegt Marco van Soerland, directeur van Trias Westland. “We onderzoeken de technische en economische mogelijkheden om zoveel mogelijk bedrijven aan te sluiten op deze én nieuwe bronnen. Het warmtenet dat we nu aanleggen, is in elk geval berekend op uitbreiding in de toekomst.”

Grootste warmtevermogen in Nederland
De glastuinbouwbedrijven en aandeelhouders zijn tevreden. Mathieu van Holstein (Holstein Flowers, bestuurslid Trias Westland): “Met 49 bedrijven zijn we in dit project gestapt, in de hoop dat we allemaal op het Trias-reservoir aangesloten konden worden. We wisten van tevoren dat er mogelijk geen warmte te winnen was op 4 kilometer diepte. Natuurlijk is het jammer dat we hier geen Trias-project kunnen realiseren. Maar we ontwikkelen wél een zeer succesvol aardwarmteproject met het grootste warmtevermogen in Nederland. We zijn trots op de hoge standaard die we hebben gezet op het gebied van materiaalkeuze en veiligheid. Onze organisatiestructuur – met externe financiering en een kostprijsmodel voor de glastuinbouwbedrijven – kan een voorbeeld zijn voor nieuwe initiatieven. Bovendien komt een tweede Trias Westland doublet dichtbij."

Voor meer informatie:
Trias Westland
www.triaswestland.nl


Publicatiedatum: 15-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Waarborgen van de waterkwaliteit in het bassin met UV
20-7-2018 Drainwater ontzouten zonder nabehandeling
20-7-2018 "Inzet WKK op biomassa en groengas in glastuinbouw vooral bij hoge belichtingsgraad en CO2-behoefte"
19-7-2018 Onderzoek toont aan: actief kool inzetbaar voor waterzuivering glastuinbouw
18-7-2018 CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht
16-7-2018 Wageningen Universiteit voor één dag arena voor agrarische legorobots
13-7-2018 Brits bedrijf opent eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag
13-7-2018 “Uiteindelijk doet het water zelf het harde werk”
10-7-2018 Nobels introduceert nieuwe rooimachine
6-7-2018 "Goalie biedt telers oplossing voor waterlozing"
5-7-2018 “Grondwaterput inzetten bij natuurbranden”
4-7-2018 Slimme doseerpomp brengt middelenvoorraad in kaart
2-7-2018 Lucht hygiëne in weefselkweek kan beter
29-6-2018 Realisatie CO2 neutrale treinterminal langs de A12
29-6-2018 NEN richt nationale normcommissie ‘Drones’ op
28-6-2018 Houtpellets en laagwaardige biomassa meer in beeld
25-6-2018 "Op afstand sleutelen aan branders"
22-6-2018 Rotterdam en Rheden testen ondergrondse waterbuffers
21-6-2018 Watermonitoring met onderwaterdrones en droneboot
20-6-2018 Noord-Korea klopt aan bij WUR

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code